Коваленко визнав, що у F-16 значно більша номенклатура озброєння / фото Getty Images, фото wikimedia.org

Військовий експерт Олександр Коваленко найцікавішим у літаках Mirage 2000, які має отримати Україна від Франції, називає його бойове навантаження.

"Маючи 9 точок підвіски озброєння, 5 на фюзеляжі і 4 на крилі, його складно назвати важко озброєним рекордсменом. Але примітна номенклатура, інтегрована в його архітектуру. Ракети класу "повітря-повітря": MBDA MICA IR/RF (багатоцільова всепогодна ракета типу "вистрілив-забув" із дальністю до 60 км), Matra R550 Magic-II (дальність 20 км), Matra Super 530 D (дальність від 20 до 40 км, залежно від модифікації). Далі - ракети класу "повітря-поверхня": AM.39 Exocet (дальність від 40 км до 200 км залежно від модифікації), Storm Shadow/SCALP EG (від 250 км до 560 км, залежно від модифікації)", - розповів експерт "Укрінформу".

За його словами, не менш цікава й номенклатура застосовуваних бомб: GBU-12, 16, 24, 49... Це все високоточні плануючі авіаційні бомби з дальністю польоту від 15 до 20 км і трохи більше, залежно від типу.

Відео дня

"Mirage 2000-5 отримав нову РЛС, там перероблено кокпіт (кабіна керування, - ред.), встановлено три багатофункціональні індикатори, внесено деякі інші ергономічні вдосконалення. Дещо покращені й інші показники - швидкість, маневровість тощо", - пояснив Коваленко.

Він стверджує, що за деяким показникам Mirage 2000-5 навіть кращий за F-16. Експерт пояснив:

"Ці літаки можуть здійснювати польоти на максимальній висоті до 18 км, максимальна швидкість - 2,3 тис. км на годину. Це досить хороший показник. Водночас максимальна висота польоту F-16 - 15 км. Швидкість - у межах 2000-2200 км на годину. Різниця невелика, але вона є".

Коваленко визнав, що у F-16 значно більша номенклатура озброєння.

"Окрім цього, Mirage 2000-5 у французів небагато, повністю замінити наші застарілі Су-24 вони не зможуть. Ще один момент - обслуговування й ремонт. Спільне ці літаки мають, але ще більше - відмінного. Втім, французькі "пташки" у повітряних силах ЗСУ точно зайвими не будуть", - додав аналітик.

Літаки Mirage для України - деталі

Постачання французьких винищувачів Mirage 2000, намічене на початок 2025 року, забезпечить ЗСУ можливість сформувати нову авіаційну бригаду.

Як пише видання Forbes, за невеликого бюрократичного прискорення немає причин, через які Франція не могла б оснастити українські ВПС 20-ма Mirage 2000 до 2025 року. Журналісти зазначили, що цієї кількості вистачить, "щоб розширити наявний бомбардувальний підрозділ ВПС, 7-му тактичну авіаційну бригаду, або сформувати нову бригаду".

Видання припустило, що друга бомбардувальна бригада - більш вірогідний варіант, з огляду на те, наскільки 7-ма тактична авіаційна бригада вже розширилася з початку повномасштабної війни.

Вас також можуть зацікавити новини: