Війну реально завершити в наступному році, переконаний генерал / Колаж УНІАН, фото facebook.com/GeneralStaff.ua, скріншот

Війна в Україні справді може завершитись у 2025 році, але для цього потрібні будуть сильні рішення. Як розповів в інтерв’ю OBOZ.UA ексзаступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко, потрібна важка військово-дипломатична робота, яка включає покращення ситуації на фронтах з одночасними напрацюваннями на військово-дипломатичному рівні щодо реалізації Плану миру. 

"На мою думку, така можливість, така перспектива є. Проте вона потребує відповідних рішень. Були надії на "Рамштайн", але ситуація загострилася у зв'язку з виборами в США й через погодні умови. Тому президентові доводиться працювати, розподіляючи ці питання по часу та країнах", - зазначив він.

Романенко додав, що президент США Джо Байден принципово не відмовився від ухвалення серйозних рішень, але питання у тому, коли це відбудеться.

Відео дня

Також він зазначає, що у жовтні-грудні на користь українській армії може зіграти погода, оскільки наступати в таких умовах набагато важче, ніж оборонятися. Водночас США мають можливість допомагати Україні фінансово, озброєннями, технікою та боєприпасами:

"Якщо зараз, з одного боку, потужно та швидко забезпечити Сили оборони України, а з іншого – посилити мобілізацію, щоб поповнити насамперед бригади, які воюють на лінії зіткнення, а також сформувати резервні бригади, тоді цього року можна буде вирішити питання стабілізації фронту, тобто зупинити просування противника і вийти на формування резервних бригад, створення ресурсу для деокупаційних процесів. А це спонукатиме Росію перейти до переговорного процесу".

Він також зазначив, що Курська операція навряд чи вплине на завершення війни, однак її "можна використовувати як серйозний актив у переговорному процесі у тому випадку, якщо зараз нам буде надано суттєву допомогу".

Коли завершиться війна - заява Зеленського

Під час саміту "Україна - Південно-Східна Європа" у Хорватії президент України Володимир Зеленський заявив, що війна може завершитись не пізніше 2025 року.

"У жовтні, листопаді та грудні ми маємо шанс просунути ситуацію у бік миру та міцної стабільності. Ситуація на полі бою створює можливість зробити цей вибір. Вибір для рішучих дій, щоб закінчити війну не пізніше 2025 року", - сказав Зеленський.

Військовий експерт Олексій Гетьман також вважає, що завершення війни наступного троку цілком можливе, однак невідомо, як саме вона завершиться. 

Вас також можуть зацікавити новини: