Боєць ППО розповів, наскільки захищене українське небо / фото REUTERS, фото  Ярослав Мельник/ Главком

Озброєння та захист українського неба стали сучаснішими, ніж у 2022 році, однак для ефективного захисту комплекс ППО мав би бути у кожній області України, а краще – у кожному районі. Таку думку в інтерв’ю "Главкому" висловив командир зенітно-ракетного дивізіону "Бук-М1", Герой України Ярослав Мельник.

Коментуючи появу F-16 в Україні та їхній вплив на посилення ППО, Мельник зазначив, що навіть одна бойова одиниця, один солдат, чи один літак наближають перелом у війні, а з ним і перемогу, бо кожен робить якийсь свій внесок.

"Ми збиваємо крилаті ракети, гелікоптери, літаки, "шахеди" і пілоти наші збивають те саме. Різниця лише у секторах роботи, у зоні відповідальності. Просто працюємо на визначених командуванням ділянках", - пояснив він.

Відео дня

Він додав, що за 2,5 роки з початку війни озброєння із захисту українського неба стало сучаснішим.

"Але особисто мені хотілось би бачити у кожній області, у кожному районі комплекс протиповітряної оборони. Знаю, що в Україні є свої розробки новітнього протиповітряного озброєння. Але, певно, потрібен буде певний час, аби від ідей ми перейшли до практичного їх втілення", - наголосив він.

Він також розповів, що найскладніше - чекати на ворожу ціль

"Зараз стало складніше, бо потрібно ховатися від ворожих маленьких fpv-дронів. У такій великій кількості як зараз, їх у 2022 році не було. Але ми з цією задачею справляємося. А цілі у нас такими ж і лишилися: крилата ракета, безпілотник, літак, гелікоптер", - розповів він.

Росія щоночі атакує Україну "Шахедами"

Ветеран російсько-української війни, екскомандир роти батальйону Айдар Євген Дикий пояснив, чому окупанти вперто запускають свої БПЛА, хоча майже всі їх збиває українська ППО.

Він пояснив, що щонічні нальоти шахедів виснажують наші запаси зенітних ракет, адже далеко не всі "шахеди" збивають саме мобільні групи з кулеметами. Тож під час кожної такої масштабної атаки сили ППО змушені "ганятись за ними на МіГ-29 і навіть на F-16; і використовувати як мінімум ПЗРК".

Вас також можуть зацікавити новини: