Експерт зазначив, що якщо Україну візьмуть у НАТО, то плани Путіна зірвуться / Скриншот

Негайне запрошення України до членства НАТО, відповідно до першого пункту Плану перемоги, зведе нанівець усі потуги російського диктатора Володимира Путіна у війні.

Про це військовий експерт, директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь сказав в ефірі на Радіо NV. "Запрошення України до НАТО - це ключове рішення стосовно того, як бачить себе Україна, як бачать Україну наші союзники і як бачить Україну Росія - країна-агресор. Тому що до останнього моменту, як би добре до нас не відносилось НАТО, наші союзники - все ж таки, ми були у сірій зоні", - сказав Самусь.

Експерт пояснив, що не запрошення України до Альянсу залишає простір для маневру як для РФ, так і західних партнерів, навіть для того, щоб можна було торгуватися.

Відео дня

"Питання запрошення до НАТО може бути предметом торгу, бо пам'ятаємо, що перший чи другий пункт путінського ультиматуму - це завжди неможливість вступу України до НАТО і проголошення нейтрального статусу. Це недаремно, тому що перебування України в нейтральному статусі залишає нас в буферній зоні, і дає можливість Росії завжди сподіватися на встановленням над нами контролю і фактично руйнацію української нації. Тобто, запрошення до НАТО означає, чи буде взагалі мати шанс Путін коли-небудь зруйнувати українську націю. Якщо нас запрошують, тоді, уся ця війна, "СВО", як завгодно - усі ці потуги Путіна втрачають сенс", - наголосив Самусь.

Зокрема, на його думку, якщо Україну запрошують до Альянсу, скільки б Путін не руйнував українські міста, він вже ніколи фактично не здобуде Україну. "А насправді йому треба уся Україна. Йому треба зруйнувати нашу державність і націю", - сказав експерт.

У цьому зв'язку, запрошення до НАТО - це геополітичне питання переходу України з буферної зони до військово-стратегічного простору Заходу - євроатлантичного простору.

При цьому, він вважає, що з одного боку, питання запрошення України до НАТО виглядає як найлегше, бо для цього запрошення не треба жодних матеріальних, військових чи економічних ресурсів. "Це політичне рішення, насамперед президента США, який є лідером НАТО. І я думаю, що усі інші лідери, включно з Угорщиною і Словаччиною, не будуть категорично проти. Вони можуть виставити зауваження, розпочнуть торгівлю, але, в кінці кінців, вони погодяться, якщо переважна більшість країн буде за", - вважає Самусь.

Експерт сказав, що запрошення до НАТО - це фінал процесу. Для прикладу, запрошення до Євросоюзу, це лише початок процесу.

Вступ України в НАТО

Раніше стало відомо, що Україна планує стати членом НАТО в межах кордонів 1991 року. Інший формат не обговорювався. 

А президент Фінляндії Александр Стубб заявив, що Україна точно стане членом НАТО, проте це відбудеться після її вступу до ЄС

Вас також можуть зацікавити новини: