Голова ПА НАТО не схвалює ідею замінити армію США на українських військових у Європі/ Колаж УНІАН, фото 3 ОШБр, скріншот

Один із пунктів "Плану перемоги" президента Володимира Зеленського передбачає можливість дислокації українських військ в Європі після війни на заміну військам США. Однак на думку американського конгресмена, очільника Парламентської асамблеї НАТО Джеррі Конноллі, ця пропозиція недоречна та навіть у дечому небезпечна.

В інтерв’ю "Радіо Свобода" Конноллі заявив, що ця пропозиція виглядає як "політичний пас" Дональду Трампу.

"Це щедра пропозиція з боку президента Зеленського… Але думаю, що це недоречна пропозиція зараз. Вона виглядає як політичний пас Дональду Трампу в разі, якщо би він виграв вибори. І для тих з нас, хто бореться за Україну в Конгресі США – нам не треба чути такого. США повинні бути в Європі", - наголосив він.

Відео дня

Коннолі зазначив: не треба заохочувати США виходити з Європи, оскільки це не в інтересах України і не в інтересах союзників. Єдиний, хто виграє від такого ходу – це Володимир Путін, впевнений голова ПА НАТО.

"Бо ми – це засіб протидії, і наша фізична присутність в Європі заспокоює партнерів. Це не означає, що ми не можемо робити певні зміни в нашій дислокації. Але ідея, що ми повністю виходимо з Європи, а українці щедро заміняють нас… Добре, я беру до уваги цю пропозицію як вияв щедрості, але сама ідея не є продуктивною. А в цей час вона ще й шкодить", - переконаний він.

Він також підкреслив, що Путін своїм рішенням вторгнутись в Україну зробив прорахунок майже на всіх рівнях. Він мав намір увійти маршем в Україну і встановити свою владу протягом двох тижнів, натомість вже понад два з половиною роки українське військо вимотує росіян.

"Володимир Путін думав, що його армія мала зріст три метри, а насправді її зріст один метр, а їхні втрати становлять 600 тисяч і вони змушені навіть імпортувати північнокорейських солдатів", - наголосив Конноллі.

Також він нагадав, що війна в Україні призвела до того, що навіть такі давні нейтральні гравці в Європі, як Фінляндія та Швеція, змінили свою позицію і вони увійшли до НАТО.

"Отже – за винятком усього цього – стратегія Путіна була неймовірно успішною…", - зіронізував командувач ПА НАТО.

План перемоги Зеленського - українська армія у Європі

П'ятий пункт плану перемоги, розрахований на післявоєнний час, передбачає, що після закінячення війни Україна матиме один із найбільш досвідчених та великих військових контингентів. І, за зловами президента України, цей український досвід має бути використаний для зміцнення оборони всього Альянсу та гарантувати безпеку всій Європі. 

Тож у разі згоди партнерів, після війни українські війська можуть замінити окремі контингенти збройних сил Сполучених штатів Америки, які дислоковані в Європі. 

Вас також можуть зацікавити новини: