Українські розвідники вивели з ладу унікальний ворожий корабель, зазначив експерт / скріншот

Тральщик Балтійського флоту збройних сил Росії "Александр Обухов", який було виведено з ладу внаслідок операції Головного управління розвідки Міністерства оборони, є унікальним, його головне завдання - знешкодження мін на важливих ділянках.

Про це заявив військово-морський експерт Defense Express, капітан I рангу у відставці Володимир Заблоцький в ефірі "Київ24". За його словами, "Александр Обухов" є головним кораблем унікальної серії тральщиків:

"Це головний корабель з дев'яти, які уже побудовані. Він увійшов до ладу у 2016 році, має водотоннажність 817 тонн. Особливість його полягає в тому, що корпус зроблено зі склопластику, тобто він не магнітний, щоб на нього не реагували датчики морських мін. І він має підводні апарати - це головне озброєння для пошуку та знешкодження морських мін".

Він додав, що саме на цьому тральщику розміщено французьке протимінне обладнання, якого низка подібних кораблів не мають з 2014 року, тобто, як то кажуть, аналогів йому немає.

Заблоцький пояснив, що "Александр Обухов" - це не бойовий корабель, але і не допоміжний. "Тобто його специфічне завдання - це знешкодження мін на важливих ділянках, там, де будуть проходити важливі кораблі, конвої, ударні одиниці, підводні човни тощо перед виходом в море. Це базовий тральщик, він далеко не ходить, але виведення з ладу - це плюс для нас. І окупанти мають знати, що ми його дістаємо всюди, ми не маємо обмежень, він буде знищений будь-де", - розповів експерт.

Важливі новини про втрати ворога - що повідомлялося

Як повідомляв УНІАН, ГУР МО України провело операцію, внаслідок якої виведено з ладу тральщик Балтійського флоту збройних сил Росії під назвою "Александр Обухов".

Російський корабель базувався у місті Балтійськ, "мав виходити на бойове чергування, але зазнав важких пошкоджень - через загадкову появу отвору в газоході у двигун потрапила вода".

У ГУР МО додали, що у тральщика пошкоджено двигун М-503, а це доволі дефіцитна річ. Тральщик росіяни відправили на капітальний ремонт. "Ремонт ключової установки на кораблі технічно складний та дороговартісний", - підкреслили у розвідці. 

Варто зазначити, що з початку повномасштабної війни морські втрати ворога на 8 жовтня 2024 року такі - ліквідовано 28 кораблів/катерів та 1 підводний човен.

Вас також можуть зацікавити новини: