Вугледар знаходиться в куті між Донецьким і Запорізьким фронтом / скріншот

Якщо Вугледар Донецької області буде під російською окупацією, то противник буде намагатися далі наступати на північ і вирівнювати лінію фронту, а Силам оборони доведеться відходити і здійснювати оборону на низинах, що створюватиме труднощі. Про це сказав директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець в ефірі Radio NV.

Він зазначив, що Вугледар знаходиться в куті між Донецьким і Запорізьким фронтом, це височина, яку тривалий час утримують українські військові і  це був гарний рубіж оборони, який давав можливість знищувати велику кількість техніки противника.

"На східному фланзі ворог пробився у Водяне, захопив дві шахти - 1 і 3 і по короткій дузі виходить на східні околиці Вугледару. І на західній частині російська бригада морської піхоти, танкова бригада якраз також по короткій дузі перейшла річку Кашлагач і створює флангові загрози", - пояснив він.

Відео дня

За його словами, що якщо там порахувати бригади, то умовно кажучи 5 російських бригад проти однієї нашої 72-ої окремої механізованої бригада ім. Чорних Запорожців. Він додав:

"Кількісна перевага зараз на боці противника і при цьому у ворога безліміт на особовий склад, а в нас є складнощі із заміною, поповненням. І на боці противника перевага в КАБах".

Він стверждує, що наші війська відходять в останню чергу – під ризиком оточення. За його словами, зараз ворог створює певні загрози для Сил оборони, але забезпечення нашого підрозділу зберігається. 

"Якщо Вугледар буде під російською окупацією, то противник буде намагатися далі наступати на північ і вирівнювати лінію фронту по ділянці Вугледар – Курахове, Покровськ. В цілому нам доведеться відходити і здійснювати оборону на низинах і це створюватиме труднощі. У противника з’явиться можливість розблокувати залізничний коридор і підсилити можливості логістичного забезпечення свого південного угрупування", - сказав Згурець.

Говорячи про критичну ситуацію під Вугледаром, експерт зазначив, що вона має багато причин – починаючи з провалів з американською допомогою певний час, а також – затримка з мобілізацією, тактичні помилки. За його словами, захоплення Вугледара це є  не критично, але ми маємо готуватися до певних ситуацій, що ворог буде просуватися якраз по цій ділянці Покровськ-Селидове-Курахове.

Війна в Україні - ситуація біля Вугледару

Як повідомляв УНІАН, співзасновник аналітичного проєкту Deep State Руслан Микула в коментрарі "Суспільному" зазначив, що ЗСУ, ймовірно, почали виходити з Вугледара. Російська окупація міста – це лише питання часу, адже ворог продовжує просуватися на флангах від нього. 

Він зазначив, що противник продовжує штурмові дії з метою оточення групування Сил оборони у місті. Ворог штурмує район Новоукраїнки, намагається вийти на трасу, яка йде з Богоявленки на Вугледар. Також важка ситуація біля Водяного, де противник зумів просунутись та захопив приміщення шахти №3. Також ми фіксуємо просування ворога в самому місті. Вже є відео з російськими штурмовиками на околицях Вугледару. За прогнозами Микули, росіянам знадобиться від кількох днів до кількох тижнів на повне захоплення міста. 

Вас також можуть зацікавити новини: