Жодна сучасна АЕС не розрахована на ведення військових дій поблизу, заявив Литвинський / фото УНІАН

Будь-які влучання по лініях безперебійного живлення атомних електростанцій становлять серйозні ризики для безпечної експлуатації цих обʼєктів. Про це розповів доктор фізико-математичних наук, експерт з атомної енергетики Людвиг Литвинський.

"Що стосується можливих ушкоджень, то не лише ті лінії, що відводять електроенергію від атомних станцій, можуть бути ушкоджені, але і лінії безперебійного живлення, що забезпечують на випадок знеструмлення зовнішнє енергоживлення", – розповів він в етері телеканалу "Київ24". 

Експерт наголосив, що це серйозні ризики для безпечної експлуатації атомної станції.

Відео дня

"А загалом, як відомо, жодна із сучасних атомних станцій у світі не розрахована на ведення військових дій поблизу її майданчика або безпосередньо на самому майданчику. А тим більше – на влучання ракети", – констатував Людвиг Литвинський.

Загроза атак по українських АЕС

Президент Володимир Зеленський під час виступу на засіданні Ради безпеки ООН 24 вересня заявив, що Росія хоче атакувати три атомні електростанції на території України, і є докази таких намірів країни-агресорки.

До цього глава держави попереджав, що росіяни фотографують українські АЕС за допомогою китайських супутників, що також може свідчити про підготовку до атаки. 

Президент Польщі Анджей Дуда наголосив, що Захід має враховувати небезпеку можливих атак Росії по атомних електростанціях України. І якщо це станеться, потрібно буде негайно втрутитися.

Вас також можуть зацікавити новини: