Колишній посол США пояснив, чому Україна має бути в НАТО / колаж УНІАН з фото REUTERS

У 2008 році керівництво США виступало за те, щоб Україна стала членом НАТО, проте влада Німеччини та Франції була непохитною у своєму протистоянні.

Німецька і французька сторони вважали, що зможуть вплинути на дії Росії, встановивши тісніші зв'язки з Москвою, і як виявилося, їхні прогнози були помилковими, йдеться в матеріалі колишнього посла США в Україні Вільяма Тейлора на сайті The New York Times. Дипломат упевнений, що "Європа не буде в безпеці - і не буде цілісною і вільною - поки Україна не буде в НАТО".

"Президент Буш (Джордж Буш, - Ред.) і держсекретар Райс (Кондоліза Райс, - Ред.) змогли домогтися внесення в підсумкове комюніке (саміту Альянсу в Бухаресті у 2008 році, - Ред.) того, що Україна зрештою буде в НАТО, але без вказівки на те, коли і як", - наголошується у матеріалі.

Відео дня

На думку дипломата, нездатність Альянсу запропонувати Україні курс на членство, найімовірніше, привела російського диктатора Володимира Путіна до висновку, що Захід не підтримає цю державу, якщо РФ на неї нападе:

"Якби 2008 року НАТО запропонувала Україні та Грузії шлях до членства в НАТО, Росія, можливо, не вдерлася б у ці дві країни, а Україна не пережила б сьогоднішню жахливу російську війну".

Колишній посол вважає, що з 2008-го можна зробити висновок, що членство України в Альянсі необхідне для стримування російської агресії. "Досі Путін нападав тільки на країни, що не входять до НАТО. По-друге, щоб домогтися членства України в НАТО, Сполучені Штати повинні почати діяти якомога раніше, зробивши це явним пріоритетом наступного саміту НАТО, який відбудеться в червні", - підкреслив дипломат.

Тейлор вважає, що американська сторона має використати всі наявні в неї "важелі впливу під час тривалої кампанії, щоб переконати союзників по НАТО зробити цей крок".

"Багато союзників зараз підтримують членство України в НАТО, зокрема Франція, Великобританія, Польща, країни Балтії, північні держави і більшість країн Центральної та Східної Європи. Ще кілька союзників заявили, що не перешкоджатимуть цьому. І знову ключову роль зіграє Німеччина. Потім потрібно буде переконати Угорщину, Словаччину і Туреччину", - пояснив автор.

Експосол вважає, що "за достатньої прихильності та рішучості це може статися". Дипломат попередив, що Європа не буде цілісною і вільною, поки Україна не стане членом НАТО, а українська сторона не погодиться закінчити війну без вступу до Альянсу:

"Сполучені Штати відіграють ключову роль і повинні продемонструвати стійке, наполегливе і творче лідерство. За наявності впевненості та сили, а також наполегливої роботи з усіх боків Україна може стати членом НАТО. Заради миру в Європі вона повинна це зробити".

Вступ України до НАТО - новини, які варто знати

Україна взяла курс на вступ до НАТО та ЄС, коли Росія почала проти неї агресивно діяти - у 2014 році захопила Крим і вдерлася на частину Донбасу.

Україна офіційно подала заявку на вступ до Альянсу 30 вересня 2022 року - через кілька місяців після того, як росіяни здійснили повномасштабне вторгнення на нашу землю.

Після саміту НАТО у Вільнюсі, який проходив у липні 2023 року в Україні, Києву надали підтримку в наближенні до вступу в Альянс, і був створений новий формат співпраці - Рада Україна - НАТО. Для того, щоб стати членом Альянсу, Києву потрібно реформувати свої збройні сили.

Нещодавно президент Володимир Зеленський заявив, що раніше ніхто не був готовий до членства України в НАТО, але зараз більшість союзників до цього прагнуть.

Вас також можуть зацікавити новини: