В ході операції на Курщині українські сили захопити доволі великий плацдарм / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Якщо ЗСУ втримають Курщину протягом зими, то це буде не тільки воєнна, а й велика геополітична перемога України. Про це сказав військовий експерт, полковник Петро Черник в інтерв’ю Армія TV.

Він зазначив, що в ході операції на Курщині українські сили захопити доволі великий плацдарм – більше 1000 кв км. За словами Черника, там наразі, скоріш за все, зараз йде закріплення наших військових. 

"Для росіян це суттєвий виклик, у першу чергу, у політичній частині. Путін казав, що неможливо, щоб хтось прийшов на їхню територію і здійснював бойові дії. Але це стало можливо", - пояснив Черник.

Відео дня

Він зазначив, що росіяни зараз всіма способами намагатимуться витіснити ЗСУ з Курської області. 

"Якщо зуміємо плацдарм утримати протягом осені і крізь зиму, то це буде для нас велетенська не тільки воєнна, а й геополітична перемога", - сказав Черник.

Експерт також зауважив, що Курська операція напряму пов’язана з тими подіями, котрі відбуваються на східних плацдармах українського фронту. 

"Велику частину сил та засобів противнику все ж таки довелося відволікати. Є таке поняття як бойовий армійський резерв, який складає від 10% до 15%  від загальної чисельності війська, котре бере участь у війні.  Якщо по лінії розмежування у противника є до 600 тис, то їхній резерв мав би складати 60-80 тис, який вони дійсно відволікли б на Курщину. Але є один нюанс – випереджальне винищування. Ми винищуємо їх у місяць в середньому 32-36 тис., а до строю вони можуть ставити 32-34 тис, не більше. А 2 тис з півріччя у півріччя – це дуже багато. І дійсно противник на цю хвилину має колосальні проблеми із запасними ресурсами", - сказав Черник.

Тому, за його словами, на поточний момент росіяни змушені знімати з тої чи іншої ділянки війська на Курську операцію. 

"А це дарує нам шанс для того, щоб стабілізувати фронт. І в частині Покровська ми точно його стабілізували", - підкреслив Черник.

Він також зазначив, що на Курахівський напрямок ворог пішов після того, як зрозумів, що на Покровському  напрямку з нашого боку зосереджені серйозні сили і засоби, що прорвати нашу оборону не можуть. А отже змістили акценти. 

Водночас Черник наголосив, що мета у росіян не змінилась і не зміниться – вони будуть робити все можливе і навіть неможливе, щоб вийти на адміністративні кордони Донеччини і Луганщини.

"Нам дуже важливо протриматися до дощів, бо тоді цей рух зупиниться, ми перейдемо у контрбатарейну боротьбу", - додав він.

Операція в Курскій області - деталі

Як повідомляв УНІАН, Російська Федерація зібрала від 35 до 60 тисяч військових для відбиття Курської області. Такі цифри озвучив військовий оглядач, майор запасу та ветеран російсько-української війни. Олексій Гетьман.

Раніше видання Forbes повідомило, що глава Кремля Володимир Путін наказав відбити в ЗСУ Курську область до 1 жовтня. Росіяни вже перейшли до контратак на Курщині. Наразі ситуація в регіоні є нестабільною.

За словами Президента України Володимира Зеленського, "росіяни почали контрнаступальні дії, це йде за нашим українським планом".

Вас також можуть зацікавити новини: