Аналітик розповів, як Україна може використати Курську операцію / фото 56 окрема мотопіхотна Маріупольська бригада

Вторгнення ЗСУ в Курську область Росії триває вже шість тижнів, і незважаючи на критику на ранніх етапах, є ознаки того, що воно має успіх, оскільки чинить принаймні певний вплив на найважливішу мету України - відтягнути російські сили з Донбасу і таким чином послабити успішний наступ РФ на сході. Про це пише для CEPA Дуг Лівермор - старший віцепрезидент із розроблення рішень у CenCore Group і заступник командувача загону спеціальних операцій - Об'єднаного командування спеціальних операцій Національної гвардії армії Північної Кароліни.

На думку Лівермора, операції ЗСУ в Курській області не тільки безпосередньо впливають на поле бою, підриваючи російську військову міць, а й діють як психологічна війна.

"Усвідомлення того, що російські сили не в змозі забезпечити безпеку своєї території, сприяло зростанню невдоволення. Близько 150 000 російських мирних жителів залишили регіон, залишивши після себе вакуум, який Україна почала заповнювати, встановлюючи адміністративний контроль над кількома містами. Ці дії сигналізують про намір України зберегти довгострокову присутність у Курську", - пише він.

Аналітик також спрогнозував, як Україна може використати операцію в Курській області для ослаблення російської армії.

Так, за його словами, Україна могла б розширити інформаційні операції, більш агресивно транслюючи інформацію на контрольовані Росією території, наголошуючи на невдачах російських військових і гуманітарних зусиллях України в окупованих регіонах. Це могло б посіяти ще більше розбіжностей серед російського населення.

По-друге, Україна могла б використати свій контроль над певними територіями для сприяння дезертирству з російських військ. Капітуляція сотень російських солдатів вказує на рівень розчарування, який Україна могла б використати, обіцяючи безпеку і гуманне поводження, і це могло б прискорити ослаблення морального духу російських військових.

Нарешті, здатність України продовжувати завдавати точних ударів глибоко на російській території, одночасно захищаючи захоплені райони, матиме вирішальне значення.

Збереження тиску на російські лінії постачання, ключову військову інфраструктуру і командні центри ще більше розтягне російські сили, що ускладнить для Кремля проведення успішних контрнаступів у найближчі місяці. Чим довше Україна зможе утримувати Курську область, тим більшим буде політичний і військовий ризик для Москви, підсумовує експерт.

Курська операція - новини

14 вересня речник оперативно-тактичного угруповання "Сіверськ" Вадим Мисник зазначив, на Курщину росіяни вже стягнули близько 45 тисяч військових. Росіяни нарощують чисельність своїх військ на Курщині, бо прагнуть витіснити з регіону українські сили.

Як зазначив військовий аналітик Євген Дикий, Курська операція Сил оборони України є блискучим проривом і найбільшим успіхом України у війні за останні два роки.

Вас також можуть зацікавити новини: