Українські бійці тримають оборону Вугледару / колаж УНІАН, фото 56 отдельная мотопехотная Мариупольская бригада, instagram.com/libkos

Загроза втрати міста Вугледар Донецької області у короткостроковій перспективі є реальною. Також не виключений ризик оточення українських військових у місті. Таку думку висловив співзасновник аналітичного проєкту DeepState Руслан Микула в ефірі "Радіо Свобода".

"Тими ресурсами, резервами та засобами, які в нас є, утримати Вугледар буде практично нереально. Його втрата може бути через кілька днів або кілька тижнів. Це пов’язано з тим, що ворог тисне з флангів. І ризикувати особовим складом - дуже погана ідея", - сказав він.

На думку Микули, щоб утримати Вугледар, потрібно зрізати так звані "клешні" росіян, а для цього у Сил оборони немає можливостей. 

Відео дня

Як додав експерт, якщо вчасно не буде команди на відхід з міста українських військових, то загроза оточення "близька до великої". Наразі такої команди немає, зазначив Микула. За його словами, бійцям надходять бойові розпорядження на відновлення позицій, що в нинішніх умовах абсолютно неможливо: "Ті, хто їх висилає хлопцям, не знаю, чим взагалі думають".

На переконання Микули, є два фактори, які могли зіграти ключову роль у ймовірній втраті міста:

"Перший - виснаження 72-ї окремої механізованої бригади, яка тривалий час перебуває там. Поповнення, яке заходило в бригаду, було відверто дуже поганої якості. Ми писали в Генштаб, що в один з батальйонів прийшло 20 чоловік поповнення, й троє з них відразу йдуть на списання за станом здоров’я, і ще семеро - ідуть лікуватися".

Другим фактором експерт назвав "просідання" оборонної смуги 58-ї мотопіхотної бригади у районі Пречистівки, через що було втрачено цей населений пункт і околиці.

Бої за Вігледар - актуальне

Як повідомляв УНІАН, військовий експерт Владислав Селезньов зазначав, що ситуація в районі Вугледара є кризовою, і наразі варіантів вирішення її немає. За його словами, у ворога тотальна перевага у силах та засобах на цій ділянці фронту. Щонайменше, на деяких позиціях у вісім разів більше ворожих ресурсів, ніж наших.

Селезньов зазначив, що ворог вже зайшов у Вугледар з південно-східної частини. Це сіра зона, де зараз нишпорять російські ДРГ та спецпризначенці. При цьому наголосив, що ключовий фактор, який впливає на ситуацію на полі бою саме на цій ділянці - це тотальна перевага ворога в авіаційному компоненті.

Вас також можуть зацікавити новини: