Вугледар свої завдання виконав, звідти ворог не зміг розгорнути свій наступ, – Тимочко

Оборона Вугледара свої завдання виконала однозначно, ворог з міста не зміг розгорнути свій наступ. Про це сказав голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в ефірі Київ24

Він зазначив, що Вугледар – це була важлива точка для нашої оборони, бо місто перебуває на висоті і мало загалом хороші "географічні та технічні особливості". Захоплення міста було для ворога не першочерговим завданням, це розглядалось як загальний наступ по лінії Вугледар-Курахове-Покровськ. 

"І ворог буде намагатись поетапно рухатись у цьому напрямку в залежності від наявних ресурсів. Зараз ворог, навіть зайшовши у Вугледар, не зміг розгорнути свій наступ, як це було свого часу в Авдіївці. Тому Вугледар свої завдання виконав однозначно", - сказав Тимочко. 

Відео дня

Він не розказав, на які позиції відійшли українські оборонці з Вугледару, пояснивши, що це може використати ворог. За словами Тимочко, давно було розуміння, що можливо доведеться відходити з Вугледару на нові оборонні рубежі, тому до такого сценарію теж готувались. 

"Після виходу з Вугледару розташування бійців по лінії оборони напряму залежить від того, наскільки у нас там  є сили, засоби, які ми зможемо задіяти, і наскільки місцеві органи влади, які відповідали за третю лінію фортифікацій, якісно і ефективно організовували її у взаємодії з військовими", - зауважив він.

Тимочко підкреслив важливість інформаційної тиші в такому питанні.

"Приклад Авдіївки. Не встигли бригади 3-ї Штурмової висунутись на підсилення наших сил під Авдіївкою, а також для організації відходу, як всі дзвони політиків, депутатів трубіли, куди висувається бригада, які маршрути, звідки зняли, коли прибуде, які буде займати позиції, які лінії оборони зроблені і не зроблені. І оцей політичний кавардак, власне, причинив шкоди в тому випадку. І це нічому не навчило. Оця істерія навколо 72-ї бригади у Вугледарі. Хоча 72-га бригада не єдина, яка займалася обороною. Але знову почали втручатися в кадрові питання, в організаційні питання бригади. Це все призвело до шаленої шкоди. Тому ми повинні з дуже великою обережністю  відноситись до визначення наступних рубежів", - наголосив Тимочко.

За словами голови Ради Сухопутних військ, ворог після захоплення Вугледару може планувати наступ на Запорізькому напрямку і там вже спостерігається активізація в районі Старомайорська. Також росіяни можуть використовувати сили Вугледарського напрямку для підсилення своїх військ в районі Покровська, або вибудовувати інші маршрути. 

"Ворог має свої задуми планування, в нас є свої задуми. Хто кого переграє ми будемо бачити у найближчі моменти. Важливо, щоб зараз, коли прикута увага до Вугледара, щоб політики свої апетити і амбіції  применшили і не заважали військовим, не змушували військових приймати політичні питання на угоду їм. Бо політики будоражать суспільство і таким способом чинять тиск на військових, змушуючи їх дуже часто приймати рішення, які, можливо, для політиків і політично важливі, але шкідливі для проведення, організації що бойових дій, що наступальних. Курський наступ ЗСУ – найкращий приклад", - сказав Тимочко.

Вихід ЗСУ з Вугледару

Як повідомляв УНІАН, вчора, 2 жовтня, оперативно-стратегічне угруповання військ "Хортиця" інформувало про вихід Сили оборони України з міста Вугледар Донецької області.

Сьогодні Тимочко в ефірі телемарафону сказав, що вихід українських захиснинків з міста Вугледар можна вважати централізованим. Окупаційні війська були виснажені, щоб швидко переслідувати ЗСУ під час виходу.

Вас також можуть зацікавити новини: