За словами комбрига, перевага України на цьому напрямку саме в артилерії / фото  пресслужба 80 одшбр

Збройні Сили України проводять військові дії на території ядерної держави, що до цього не робив ніхто. Про це заявив командир 80-ї окремої десантно-штурмової Галицької бригади Павло Розлач, який очолив її за тиждень до початку наступу в Курській області, в інтерв'ю "Новинарні".

За його словами, під час нападу на Курську область потрібно було враховувати всі фактори. 

"Звичайно, що політичне керівництво і верхній штаб враховують глобальні і стратегічні речі. Але для нас, для бригади, особливо нічого не міняється: поле бою, ліс, місцевість, рельєф…", - зауважив Розлач.

Відео дня

Він підкреслив, що місцевість в Курській області нагадує Донеччину, проте на території РФ більше ярів, річок, та розгалужена гідросистема. 

Військовий зазначив, що основна складність під час наступу на Курщину полягала в тому, що не працював старлінк. 

"Дуже складно, зв’язківці працювали, шукали альтернативні системи. Це проблемно… Зараз уже налагодили. Проблемно те, що, наприклад, є ділянки фронту, де ми перебуваємо, і там у противника є 4G мобільний, а в нас немає. Це значно понижує наші технічні можливості", - пояснив Розлач.

Командир 80-ї ОДШБр також розповів про складнощі, з якими зіштовхуються військові під час логістики, евакуації поранених та загиблих з території РФ:

"Не відрізняється від евакуації на Донбасі чи на Харківщині. Такі ж дороги, ті ж маневри. Зрозуміло, що там, де йшла лінія державного кордону - вона замінована вглибину, там обмежені маневри. А далі, на території Росії, коли вже долаєш "сіру зону" - будь ласка, маневруй. Загрози все ті самі: FPV, "Ланцети", артилерія", - наголосив військовослужбовець.

За словами комбрига, російські окупанти в Курській області мають кращий інтернет та мобільний зв'язок, ніж українські бійці. Також їм може допомагати місцеве населення з координацією їхніх дій. 

Однак перевага України на цьому напрямку в артилерії та засобах ураження ворожих "Орланів", каже військовий.

"Все одно у ворога тут засобів дуже багато. Але він уже не так вільно літає", - додав Розлач.

Крім того, командир зазначив, що загарбники не мали потужної лінії оборони на кордоні Курської та Сумської областей. 

"Так, вона була класична, але слабка. Так, були присутні інженерні й мінно-вибухові загородження. Були чудово облаштовані траншеї. Але ворог був слабкий у людському ресурсі: то була мішанина зі строковиків і прикордонників, водночас на деяких ділянках стояла 810-та бригада морпіхів [Чорноморського флоту ВМС РФ], які мали достатньо сильну підготовку. Дрони, оператори FPV? Їх тут теж було замало. Стояв танковий батальйон, але він був розпорошений… Навпроти нас рота діяла: шість знищили, чотири - десь втекло", - розповів він.

Розлач зауважив, що артилерія ЗСУ почала вдало працювати тоді, коли почали застосовувати резерви.

"У нас була достатня кількість крил, які літають на дальню дистанцію. Ми дуже чітко спостерігали їхнє (росіян) пересування, вони ходили колонами. Ну, і були потужні відпрацювання по ворогу ракетними військами. "Хаймарсів" було вдосталь. Як тільки росіяни десь зупинялися - одразу туди прилітав "Хаймарс", чи два, чи три, чи п’ять. Втрати в противника були колосальні перший тиждень. Потім вони вже їздили по одній машині, а не колонами", - наголосив командир бригади.

За словами військового, робота української авіації в Курській області була проблематичною, адже на це впливали певні фактори. 

"У них своя специфіка застосування: рельєф, висоти, засоби ППО противника. Це впливає на застосування. У нашій смузі рельєф і певні чинники не давали працювати авіації. Але вона заходила, працювала. По попередньому краю працювали високоточними ракетами в тому числі", - підкреслив він. 

Курська область - останні новини

Раніше головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що Росія перекинула в Курську область близько 50 тисяч військових. За його словами, російське командування перекинуло ці сили з інших напрямків, де велися наступальні дії противника.

Також видання Forbes повідомило, що ЗСУ, ймовірно, застрягли на південь від міста Веселе в Курській області і потрапили там у "жорстоку засідку", втративши свою найціннішу техніку. Зазначається, що використовуючи міни, артилерію, протитанкові ракети і безпілотники, росіяни відбили атаку Сил оборони України 20 вересня, а також інші атаки.

Вас також можуть зацікавити новини: