Михайло Ковпак зазначив, що військові інструктори мають постійно розвиватися / колаж УНІАН, фото Михайла Ковпака

Базова військова підготовка в Україні та за кордоном відрізняється не сильно. Навіть самі іноземці іноді кажуть, що це не вони повинні вчити українців, а ми їх. Про це розповів головний сержант військової частини окремого штурмового батальйону "Арей" УДА, старший інструктор Михайло "Кот" Ковпак в інтерв'ю "УНІАН"

"У нас є один інструктор, який навчався за кордоном приблизно 45 днів. Сказати чесно, нового чогось він не привіз, але є певні заняття, які можна запозичити у них... Так, іноземці іноді кажуть, що не вони мають нас вчити, а ми їх. Дехто з військовослужбовців з-за кордону приїжджає воювати за нас - хлопці підготовлені, мають бойовий досвід, але вони в шоці, оскільки тут все відбувається не так, як було у них", - зазначив військовий.

За його словами, інструктор повинен особисто пройти бойовий шлях та вміти не лише робити все, але й доступно пояснити, аби інші також зрозуміли. 

Відео дня

"У нас усі інструктори пройшли певний бойовий шлях. Вважаю, що це має бути усюди. Як може інструктор щось викладати, якщо він цього не відчув на собі? За книжками, відосиками - це одне, але людина повинна мати власний досвід", - вважає Михайло Ковпак.

Інструктор додав, що війна не стоїть на місці, а розвивається, тому людина має також вдосконалюватися. 

"Я завжди чомусь вчуся, щось переглядаю, читаю нову сучасну літературу. Вважаю, що кожен інструктор має самовдосконалюватися", - підкреслив військовий.

Також у нього запитали, як він ставиться до ініціативи створення в Україні приватних навчальних центрів для військовослужбовців, до прикладу, з підготовки операторів дронів або ж інших спеціальностей, на що інструктор відповів:

"Думаю, що це правильно. Не завжди в кожному навчальному центрі є можливість і засоби, щоб навчати, наприклад, операторів БпЛА. А вони необхідні на передовій, "льотчики" багато роблять. Тож, якби були якісь толкові заклади, я б і сам пішов та повчився, щоб розуміти, що це. Я за такі приватні центри".

Підготовка українських військових - останні новини

Раніше високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що Європейський Союз продовжить свою тренувальну місію, яка забезпечує підготовку українських військовослужбовців, ще на два роки. За його словами, наразі українські військові "перебувають під великим тиском по всій лінії фронту".

Водночас військовий Станіслав Бунятов зазначив, що в українських центрах підготовки бійців не вистачає інструкторів та бракує часу. Він розповів, що крім центрів, бійці проходять підготовку ще в підрозділах, проте там часу для підготовки ще менше ніж у навчальних центрах.

Вас також можуть зацікавити новини: