Експерт зазначив, що завдяки Путіну КНДР починає виходити з ізоляції та бути ще небезпечнішою для світу / колаж УНІАН, скриншот, фото Getty Images

Росія через війну в Україні починає певною мірою видихатися. Таку думку висловив заступник Голови СБУ (2014-2015), генерал-майор запасу Служби безпеки України, військовий і громадський діяч Віктор Ягун в ефірі "Еспресо".

За його словами, про це свідчить перекидання військ КНДР для участі у бойових діях. 

"Участь Північної Кореї у війні Росії проти України підтверджує, що РФ неспроможна самостійно перемогти. РФ не хоче переходити на свої внутрішні "червоні лінії", зокрема оголошувати мобілізацію у великих містах. Вона боїться, що це спричинить соціальне занепокоєння. Це підтверджує тезу про концептуальну війну між добром і злом, цивілізаційний вибір між авторитаризмом і демократією", - підкреслив Ягун.

Відео дня

Він висловив сподівання, що світ зрозуміє, на якій небезпечній лінії знаходиться, адже поява військових КНДР на фронті є серйозним викликом для світової системи безпеки.

"Це порушення всіх резолюцій ООН, які колись приймалися по КНДР. Фактично, КНДР виходить через РФ з самоізоляції і зможе тепер собі забезпечити будь-які плани щодо нарощування свого військового потенціалу, включаючи створення атомних підводних човнів, які можуть загрожувати США, та можливість виготовлення тактичної ядерної зброї малих розмірів, про що казав Буданов", - пояснив громадський діяч.

Військовий зауважив, що такі дії є досить серйозними. За його словами, попри те, що північнокорейські військові не мають бойового досвіду з 1953 року, вони можуть підкорятися наказам та точно не втечуть з фронту. 

Водночас Ягун підкреслив, що реакція Південної Кореї на війська КНДР у Росії імпонує Україні. 

"Вони роблять все можливе, використовуючи свої дипломатичні спроможності. Західні партнери також реагують, але, як бачимо, у Росії є союзники, а у нас - партнери. Росія не має обмежень: їм потрібні ракети - вони їх отримують, потрібні шахеди - теж отримують, потрібні боєприпаси і особовий склад - будь ласка. Там ніхто не замислюється, чи можна перекидати військових, чи не можна, чи треба розпочинати роботу над збільшенням боєприпасів виробництва тощо", - наголосив він.

Війська КНДР на війні - реакція світу

Канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив, що прибуття військових КНДР до РФ та їхня можлива участь у війні проти України призводять до ескалації конфлікту. За його словами, така ситуація є серйозною. 

Водночас видання Financial Times написало, що Китай був невдоволеним поглибленням зв’язків Північної Кореї з Москвою ще до того, як КНДР відправила свої війська на підтримку Росії. На думку аналітиків, цей крок лише посилює занепокоєння Китаю через військове зближення його сусідів.

Вас також можуть зацікавити новини: