ЗСУ залишили Вугледар / колаж УНІАН, фото facebook.com/72.black.brigade

Падіння Вугледара не змінить хід війни, але ця втрата ілюструє загальне погіршення ситуації для України. Зокрема і через "тверді червоні лінії Заходу", пише Apnews із посиланням на думки військових чиновників та аналітиків.

Видання зазначає, що окупація Вугледара стала лише одним із численних тактичних здобутків росіян цього року, який почався із захоплення Авдіївки. 

"Падіння Вугледара — це мікрокосм скрутного становища України в цій главі майже трирічної війни. Воно відображає відмову США надати Україні дозвіл на нанесення ударів по цілях у глибині території Росії, не даючи Києву знизити можливості Москви", – йдеться у публікації.

Відео дня

Видання наголошує, що домінування Росії в небі дає їй змогу вдосконалювати свої плануючі авіабомби, на які Україна не має ефективної відповіді. І це накладається на труднощі із мобілізацією, через що на фронті не вистачає солдатів.

"Основна тактика (росіян) полягала в тому, щоб оточити нас з флангів, і вони робили це постійно протягом шести-семи місяців постійними атаками з повітря — завдяки цій тактиці вони встигли вичерпати наші ресурси, тому що ми не маємо стільки як у них", – розповів Арсеній Прилипка, керівник прес-служби 72-ї бригади, яка з серпня 2022 року захищала Вугледар.

Як пише Apnews, Росія випускає в середньому близько 120 авіаційних бомб на день, приблизно 3000 на місяць. Україна домагалася зеленого світла від США на глибокі удари по РФ, але так його і не отримала. Отже російські аеродроми, звідки злітають літаки з цими бомбами, а також склади цих бомб залишаються в безпеці.

"Ми не можемо змінити динаміку, а росіяни тиснуть", — сказав Павло Нарожний, засновник некомерційної компанії Reactive Post, яка постачає запчастини для артилерії.

Місяць за місяцем постійних атак зрештою росіяни змогли розірвати українську оборону. Вугледар мав тактичне значення, оскільки перебував на висоті, однак він не був логістичним центром для ЗСУ. 

Наступним кроком російських військ буде витіснення українських військ із сусіднього міста Курахове.

"Ця лінія є взаємозв’язаною, і противник не зможе зайти в Покровськ і наблизитися до Покровська, якщо не зможе вибити наші війська з Курахового. Інакше (росіяни) оголили б свої фронти у фланги і отримали б серйозний удар у бік", – сказав голова Ради резервістів Сухопутних військ України Іван Тимочко.

Битва за Вугледар: останні новини

Як писав УНІАН, 2 жовтня ЗСУ підтвердили вихід оборонців з міста Вугледар. Цьому передували кілька тижнів запеклих боїв, в ході яких окупантам вдалося охопити місто з флангів.

Деякі спостерігачі кажуть, що захоплення Вугледара дасть росіянам додаткову перевагу. Тепер окупанти отримали висотні житлові будинки на піднесеній рівнині посеред рівних полів. Крім того, місто розташоване всього за кілька кілометрів від контрольованої Росією залізниці з Донецька до Криму, яка виступає для Кремля альтернативою Кримському мосту.

Вас також можуть зацікавити новини: