За словами військового, вогнемет ідеально підходить для міських боїв / колаж УНІАН, фото Генштаб ЗСУ, Українська правда

Вогнеметник батальйону однієї з військових частин Командування Сил підтримки ЗСУ Михайло Безушко, який до повномасштабної війни був музикантом, розповів про специфіку вогнеметів та відчуття війни. За його словами, для людини, яка не пов'язана з військом, ручний піхотний вогнемет РПВ-16 нагадуватиме гранатомет. 

"Але стріляє вогнемет термобаричними снарядами, ефект від пострілу прирівнюється до артилерійського. Вся фішка в "термобарі". Термобаричний заряд випалює кисень, створює вакуум. Тим, хто перебуватиме в радіусі дії, точно не позаздриш. Вогнемет ідеальний для міських боїв. У лісовій місцевості треба дуже обережно застосовувати: зачепиш гілку - снаряд не долетить до цілі. Наробиш шкоди. Можна працювати й у полі, такий досвід я теж маю. Вогнеметник - ласа ціль для противника, головне, не затримуватися на позиції після пострілу. Час іде на секунди", - зазначив він в інтерв'ю "Українській правді".

Безушко додав, що враження від роботи з вогнеметом є дуже яскравими:

Відео дня

"Ти робиш постріл, вогневий спалах спереду і позаду себе, а за декілька секунд термобаричний снаряд накриває позиції окупантів! Розумієш, що завдав ворогу потужного удару, який наближає нашу перемогу".

Військовий наголосив, що в емоційному плані на війні складно, проте він вміє себе заспокоювати. 

"В окопі якось сидів, з мишами грався. Мав сухий хліб, кинув миші - вона поїла, попищала і зрештою привела ще трьох мишей. Я їм ще хліба накидав. Вони почали битися за хліб. Скочили мені на ноги і почали битися прямо на ногах. Словом, і мишей погодував, і себе розважив", - поділився вогнеметник.

Водночас Безушко розповів, що дуже складно було, коли він разом з побратимами спали на землі кілька днів під час контрнаступу на Харківщині. 

"Була ситуація, коли ми розділились, і частина нашої групи потрапила під мінометний обстріл. Я забрав вогнемет свого побратима, його БК, відповідно мусив нести то все на собі і буквально вгрузав у землю від ваги. Було дуже важко йти, навіть дихати важко було. Після бойових дій не лишається нічого живого. Коли ти бачиш ті огарки від лісу, від дерев, то серце обливається кров'ю. Я дуже люблю природу. Щодня ходжу на річку", - зауважив боєць.

За його словами, після російських окупантів українцям доведеться відновлювати природу, до прикладу, висаджувати ліс. Військовий вважає, що починати це робити потрібно вже зараз, звісно, там, де це можливо. 

"У мене є хороший приклад. У селі на Тернопільщині моя хата стоїть під пагорбом, який раніше був голий. Але мої батьки ще малими засадили його саджанцями. І зараз той пагорб настільки заріс, що утворився повноцінний ліс, який з'єднується з Чорним лісом, що веде до Карпат. Тож колись посаджене зерно зробило велику роботу. В тому лісі тепер живуть різні звірі, розвивається екосистема", - підсумував Безушко. 

Війна в Україні - останні новини

Раніше командир зведеного підрозділу однієї з бригад, що беруть участь у боях на території РФ, Сергій Коротких заявив, що Курська операція ЗСУ показала здатність українських бійців перемагати чисельно переважаючі сили ворога, а також змусила Росію перекинути приблизно 50 000 загарбників у російський регіон. 

Водночас речниця Оперативно-тактичного угруповання "Луганськ" Анастасія Бобовнікова зазначила, що наразі найскладнішими напрямками на фронті є Торецький, Краматорський та Сіверський. За її словами, відносно стабільною є ситуація поблизу Часового Яру.

Вас також можуть зацікавити новини: