Психолог  запропонував систематично готувати громадян до військової служби / колаж УНІАН, фото 56 окрема мотопіхотна Маріупольська бригада, скриншот

Військовий психолог Андрій Козінчук стверджує, що більшість "молодого" поповнення на війні проти Росії - це "дядьки 70-х років народження".

В ефірі День.LIVE він також заявив, що єдині способи зараз повернутися додому з фронту - це самовільне залишення частини (СЗЧ) та поранення. 

"Це дуже сумно, бо не просто так люди слабкі, вони не можуть бути там постійно. Є стандарти психологічні, фізіологічні, є натівські - і ми вже все перевищили", - сказав Козінчук.

Відео дня

На його думку, поки що немає "політичної сили", щоб вирішити цю проблему.

"Є якийсь відсоток людей, які хотіли б понад усе потрапити додому, поки що цей відсоток не критичний. Але мені здається, це не дуже гуманно ставитися до нас так: якщо ви ще воюєте, то окей. Я дивлюсь на "молоде" поповнення, яке до нас приходить - це досить умовна фраза. Це як правило дядьки 70-х років народження, тобто за 50 років. Це не просто так, тому що от все, ми трошки розколоті. Треба приймати непопуляні рішення", - пояснив психолог.

Психолог також запропонував систематично готувати громадян до військової служби. На його думку, тактична медицина та спорт на витривалість знадобляться й у цивільному житті, а управління FPV-дронами можна розглядати крізь гейміфікацію.

Мобілізація в Україні - деталі

Майор бригади "Рубіж" Нацгвардії, герой України Віталій Литвин переконаний, що для того, щоб перемогти у війні, мобілізаційний вік в Україні потрібно знижувати.

"Це моя суб’єктивна думка, і вік – до 22 років. Тому що якраз громадянин України може закінчити вищий навчальний заклад, він уже плюс-мінус усвідомлений як особистість. Я кажу, що зараз, коли працюють дрони, дрони зі скидом, до позицій треба багато йти, тобто 5, 3, 7 км – і це дуже фізично тяжко. І на мою думку, війна – це справа молодих", - пояснив він.

Він зазначив, що ні в якому разі не збирається нівелювати заслуги людей, яким 50-55 років, але війна – це справа молодих людей від 22 років до 40.

Вас також можуть зацікавити новини: