Дикий пояснив, до чого призведе поява військових КНДР на фронті в Україні / скріншот

У ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що в Росії кілька тисяч військових із КНДР проходять підготовку для подальшої участі у війні РФ проти України. І таке рішення з боку Москви і Пхеньяна є кроком до переростання цієї війни у світову, вважає ветеран АТО, екс-командир взводу батальйону "Айдар" Євген Дикий.

Як він зазначив в ефірі телеканалу FREEДOM, КНДР фактично вступила у війну проти України на боці РФ. Однак на даному етапі участь Північної Кореї є обмеженою – найбільше впливають поставки північнокорейських снарядів окупаційній армії Росії.

"Ці поставки 2023 року врятували РФ від снарядного голоду. Наскільки відомо, на сьогоднішній момент поставлено вже не менше 3 млн північнокорейських снарядів. Якби не вони, зараз картина бою була б зовсім інша. Саме вони дозволяють Росії досі зберігати вогневу перевагу в артилерії. На сьогодні – приблизно в п'ять разів за кількістю снарядів порівняно з Україною. А на піку цієї переваги це було і в 10, і в 12 разів. І це повністю заслуга товариша Кім Чен Ина", – додав Дикий.

Відео дня

За його словами, хоча кількість поставлених РФ снарядів велика, якість їхня сумнівна. Він нагадав про повідомлення про те, що коли артилеристи РФ розбирали поставлені боєприпаси, в рамках одного ящика не було двох однакових снарядів. Аналогічна ситуація склалася і з північнокорейськими балістичними ракетами, які отримує Москва.

Не виключено, що через таку якість снарядів від КНДР між російським військовим командуванням і північнокорейцями міг виникнути якийсь конфлікт

"Цілком імовірно, що російська сторона зажадала пояснити, чому поставлені боєприпаси низької якості, а Північна Корея у відповідь могла послати своїх фахівців у РФ із формулюванням, що росіяни просто не вміють ними користуватися. Насправді це доволі звичайна практика, коли постачається якась нова для країни зброя, то, як правило, разом із цією зброєю їдуть фахівці, які вже раніше мали досвід її використання. І ось так, власне, вперше в цій війні з'явилися корейські офіцери. Це насамперед ракетники", – каже ветеран АТО.

Однак зараз у західних ЗМІ заговорили про те, що КНДР надішле не спеціалістів для обслуговування боєприпасів, а свою піхоту – вже для прямої участі в бойових діях. І, як зазначив Дикий, це "принципово інша історія". Якщо участь військових радників – справа загальноприйнята, то появу на фронті піхотних підрозділів уже не завуалюєш.

"І це завжди вважається прямим вступом країни у війну. Якщо на українській землі з'являться північнокорейські підрозділи, то це взагалі змінює формат цієї війни. Вона стає не війною між двома країнами, а конфліктом, до якого безпосередньо залучені треті країни. Тобто війна з європейської стає як мінімум євразійською. Тобто пряма участь армії КНДР – це буде величезний крок взагалі до переростання цієї війни у світову", – резюмував Євген Дикий.

Відправлення військ КНДР в Україну

Інститут вивчення війни (ISW) повідомляє, що до кінця року на фронті в Україні можуть з'явитися військові з Північної Кореї. Солдати КНДР проходять підготовку в Росії для можливого майбутнього розгортання разом із російськими військовими. І йдеться про тисячі північнокорейських піхотинців.

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко вважає, що поява бойових підрозділів із солдатів КНДР у складі російських окупаційних військ є "цілком логічною", оскільки потреба в людському ресурсі для продовження війни залишається пріоритетною для диктатора Володимира Путіна.

Вас також можуть зацікавити новини: