Армія КНДР складає 1,3 млн людей - є з чого вибрати трохи "іхтамнєтов" / фото REUTERS

Поповнення російського війська солдатами з Північної Кореї є можливим. Такий сценарій є серйозною загрозою для України, заявив етері "Еспресо" директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих.

"Щодо північнокорейців і їхньої потенційної участі у російсько-українській війні, можемо говорити про серйозну загрозу. По-перше, мова йде про неадекватність режимів як у Російській Федерації, так і у Північній Кореї, що робить ці плани можливими. Варто зазначити, що армія Північної Кореї є п'ятою за чисельністю у світі, налічуючи приблизно 1,3 млн осіб, з яких 1,1 млн — це сухопутні війська. Причому значна частина цих сил, зокрема повітряно-десантні підрозділи й спецпризначенці, можуть бути оперативно залучені", — сказав експерт.

Рябих також нагадав, що згідно з різними джерелами, північнокорейські офіцери вже перебувають (чи перебували) на території України, зокрема в тимчасово окупованій Донецькій області. За одними даними, вони переймають досвід у росіян, за іншими — супроводжують снаряди, які доставляються з Північної Кореї.

Відео дня

"Нашим партнерам потрібно уважніше ставитися до цього питання і переходити до більш рішучих дій щодо підтримки України та реагування на міжнародних майданчиках", — додав Рябих.

Експерт також припустив, як північнокорейські військові можуть бути залучені до лав російської армії, але не відразу.

"Я б виключив можливість того, що ці підрозділи одразу з'являться на лінії фронту. І в першу чергу слід розглядати можливості на початках підключення подібних північнокорейських підрозділів зокрема у складі підрозділів для виконання якихось відокремлених завдань, як забезпечення логістики, охорони. Наприклад, вони можуть взяти під охорону певні ділянки російсько-українського кордону, що дозволить вивільнити російські підрозділи для бойових дій на інших напрямках", - припустив Рябих.

За його словами, надалі, після адаптації до різниці у військових процедурах та мовного бар'єра, їх, можливо, почнуть використовувати на передовій. Однак поки що цей процес знаходиться на початковій стадії, і за ним потрібно ретельно спостерігати та відповідно реагувати.

Експерт також зазначив, що південнокорейська розвідка вказує на потенційну загрозу цієї тенденції.

Можливість появи корейців на фронті в Україні

Нагадаємо, за словами керівника Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка, наразі багато невідомого у питанні можливого залуження солдатів КНДР до бойових дій на фронті у складі російських військ. Наразі можна констатувати: солдати з Північної Кореї є на території Росії, проходять навчання і будуть проходити. Цілком можливо, що північнокорейська армія, яка не воювала з моменту закінчення війни на півострові, хоче набратися досвіду.

Також експерт зазначив, що договір між Росією та КНДР передбачає можливість участі північнокорейців у такій війні, й співпраця між цими країнами нарощується.

Вас також можуть зацікавити новини: