У ГУР розповіли, як діє українське підпілля в окупації / ілюстративне фото - УНІАН

За 2,5 року повномасштабної війни РФ проти України на окупованій території відбулися десятки загадкових вибухів авто колаборантів та окупантів. Хтось ліквідований, хтось – важко поранений, і це робота українського підпілля

Як розповів на умовах анонімності розповів італійському виданню Il Foglio офіцер Головного управління розвідки Міністерства оборони України, кожне здійснене рухом опору завдання – неймовірний  ризик для підпільника. Та попри це люди все одно продовжують допомагати Україні. Вони ідуть на це переважно з ідейно-патріотичних міркувань.

Крім того, члени підпілля діляться важливою інформацією щодо переміщення сил і засобів окупаційних військ РФ. Це дає Україні змогу своєчасно реагувати – як зміцнювати оборону на потрібних ділянках фронту, так і завдавати ударів по скупченнях військ та техніки країни-агресорки, розповідають у ГУР.

Відео дня

Часом невідомі патріоти України залишають на вулицях окупованих міст символічні графіті. У такий спосіб підпільники чинять психологічний тиск на ворога.

"Це сигнал окупантам, що це не їхня земля. Поруч є наші люди, вони не відмовились від намірів повернути свою землю", – пояснив співробітник Воєнної розвідки України.

Зазначається, що всупереч уявленням багатьох людей, українські підпільники не збираються разом для планування активних заходів. Агенти можуть жити в одному підʼїзді і при цьому не знати, що обидва співпрацюють із українською розвідкою. Такі заходи є необхідною умовою для забезпечення безпеки члена підпілля, оскільки на них без упину полюють спецслужби РФ. 

"Вони діють за принципом: кидай камінь в кожного і, можливо, поцілиш у шпигуна", – пояснив український розвідник.

За його словами, часом доводиться знижувати активність підпільників, щоби не наражати людей на небезпеку.

Примітно, що на співпрацю із ГУР МОУ йдуть не лише українці, а й громадяни Росії. Так вони борються зі злочинним путінським режимом, і один з видів діяльності, якою вони займаються, – тихий саботаж. До прикладу, вони можуть порушувати роботу на підприємствах військово-промислового комплексу РФ.

"Якщо деталь військової техніки виготовлена неправильно або некоректно зроблене креслення – це теж вносить певний деструктив", – наголосив співрозмовник видання. 

Робота партизан на окупованих територіях та в РФ

У липні 2024 року партизани з "АТЕШ" повідомили, що вже вчинили другу диверсію на залізниці, що зв'язує Ростов-на-Дону та окупований Маріуполь. Вони спалили релейну шафу на залізниці біля населеного пункту Шахти

Раніше партизани провели диверсію на залізничній гілці, якою росіяни перевозили боєприпаси з Північної Кореї. Через це рух залізничних составів було зупинено.

А в березні 2024 року у тимчасово окупованому Бердянську Запорізької було області ліквідовано організаторку путінських псевдовиборів – колаборантку Світлану Самойленко. У ГУР розповідали, що зрадниця залякувала та тероризувала бердянців, примушуючи їх брати участь у незаконному фейковому голосуванні. 

Вас також можуть зацікавити новини: