Росія посилює атаки дронів / фото Getty Images

Росія навчилася вдало обходити санкції, то ж для них не проблема закуповувати Starlink за кордоном і ставити його на ударні БПЛА "Shahed". Про це в ефірі телемарафону заявив авіаексперт Анатолій Храпчинський.

"Тут варто розуміти глобальну мету постановки таких засобів на ударні дрони "Shahed". Нещодавно Путін заявив, що він буде масштабувати виробництво БПЛА. Скоріше за все йшлося про ударні дрони Shahed, які дозволяють суттєво навантажувати засоби ППО України. Це, на думку Путіна, є дієвим інструментом для того, щоб занурити Україну в цілодобову тривогу", – пояснив Храпчинський.

Ще одна мета запуску росіянами "шахедів", на думку експерта – є розвідка. Таким чином окупанти намагаються знайти вразливі місця, аби потім цими маршрутами запускати ракети. 

Відео дня

"Свого часу України вибила значну кількість засобів радіолокації – як повітряної, так і наземної. Що не дозволило Росії бачити вглиб України. Потім ми побачили застосування розвідувальних дронів, які залітали вглиб України. Зараз ми бачимо використання зенітних дронів, які суттєво скоротили цю можливість. Тому наступною метою РФ – було отримання певних розвідданих, аби в подальшому створювати шляхи прольоту крилатих ракет", – додав Храпчинський.

Натомість головною задачею для України, на думку експерта – є пошук протидії ударним БПЛА ворога. 

"А протидія – це масштабування засобів, які могли б автоматично працювати по цих повітряних цілях. За рахунок Rheinmetall, якщо ми кажемо про систему Skynex. І якщо говорити про наші розробки, то ми вже бачимо, як розвідувальні дрони перехоплюють зенітні дрони. Однак варто казати про автоматизацію системи. Оскільки якщо ми кажемо про застування ШІ для наземних цілей – це питання вже вирішено. То стосовно перехоплення повітряних цілей ще є багато роботи українським інженерам", – сказав Храпчинський.

Російські БПЛА "Shahed": останні новини

Напередодні аналітики Defense Express повідомили, що один із дронів "Shahed", який РФ випустила по Україні в ніч на 25 вересня, був оснащений терміналом супутникового зв'язку Starlink від компанії SpaceX. Таким чином, на думку аналітиків, РФ намагається перетворити ударний дрон на розвідувальний.

Раніше окупанти встановлювали на "Shahed" українські сім-карти. За словами британського військового експерта Джека Вотлінга, РФ це робить для того, щоб покращити свої можливості наведення.

Вас також можуть зацікавити новини: