Росіяни запускають ракети, не завжди точно знаючи, де саме перебуває зерновоз / фото Фейсбук Міноборони Російської Федерації

З вересня Росія поновила ракетні обстріли Одеси, прагнучи перешкодити експорту українського зерна та іншого продовольства. Атаками на зерновози Кремль може випадково спровокувати війну з НАТО, пише The Telegraph.

За останні тижні росіяни влучили ракетами вже у кілька зерновозів, які експортували українське збіжжя. Хоча росіяни пояснюють ці атаки буцімто тим, що кораблі перевозили зброю, жодних доказів цьому звісно немає. 

Разом з тим сенс цих атак є очевидним, пише The Telegraph – позбавити Україну доходу від експорту продовольства та спровокувати зростання світових цін на нього, аби світ активніше тиснув на Україну, змушуючи до негайного укладання миру з РФ. Попри те, що атаки на цивільні судна самі по собі є воєнним злочином, своїми діями Росія може випадково спричинити війну з НАТО, пише видання.

Відео дня

Як пояснює автор статті, Росія має обмежені можливості відстежувати в режимі онлайн переміщення суден у західній частині Чорного моря. Фактично росіянам доводиться запускати свої ракети лише приблизно у той сектор, де, як вони вважають, перебуває черговий цивільний зерновоз. Решту має зробити головка самонаведення ракети, яка на підльоті відшукає судно.

"Проблема в тому, що головний радар самонаведення ракет дуже простий. (...) За кілька секунд ракета повинна вирішити, що вона вибере, якщо інше більше судно проходитиме повз, або на її зображенні є щось інше з сильнішою радіолокаційною віддачею, вона, ймовірно, сфокусується на цьому", – пише The Telegraph.

Видання зазначає, що фактично в таких обставинах російська ракета може вразити майже будь-що, у тому числі залетівши на територію Румунії, яка входить до НАТО.

"За допомогою крихітної головки радара удар перетворився б з простого воєнного злочину на тест для 5-ї статті НАТО та, можливо, на ​​ядерну війну. (...) Кожна така атака — це дурна азартна гра, яка ризикує найвищими ставками: і Путін тепер кидає ці кубики знову і знову", – попереджає автор публікації.

Російські удари по цивільних суднах

Як писав УНІАН, ввечері 9 жовтня російські окупанти влучили ракетою у цивільний контейнеровоз Shui Spirit під прапором Панами. У ніч на 10 жовтня було відомо про шістьох загиблих та 11 поранених, з них семеро були у тяжкому стані. Всі постраждалі – громадяни України. Також було знищено вантаж гуманітарки для Палестини.

Раніше окупанти вдарили в Одеському порту по цивільному судну OPTIMA під прапором Палау, яке зайшло для завантаження. Внаслідок атаки загинув 60-річний українець, який працював у приватній компанії, що обробляє вантажі. Також постраждали п'ятеро іноземців. 

Вночі 6 жовтня балістичного удару було завдано по іноземному судну в порту "Південний". Воно мало йти до Італії з вантажем кукурудзи. 

Вас також можуть зацікавити новини: