Артилерія повинна знати куди стріляти, тут і допоможе артрозвідка / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Артилерія досі лишається головною зброєю війни в Україні. Для її ефективного застосування, а також для протидії ворожій артилерії в Україні створили спецільну бригаду артророзвідки. Командир 15-ї бригади артилерійської розвідки "Чорний ліс" полковник Олександр Попов розповів "УП", чому знадобився такий спеціальний підрозділ. 

За його словами, розуміння того, що ЗСУ потрібна окрема бригада артилерійської розвідки, виникло ще приблизно у 2017-му році. Але тоді справа обмежилася лише розмовами.

"Аналізуючи те, що відбувалося під час активної фази боїв 2014-2015 років, ми зрозуміли, що у нас дуже мало засобів, які можуть насичувати підрозділи ракетних військ і артилерії інформацією. На той час боєприпасів ще було достатньо, але куди стріляти? Жодна гармата чи гаубиця не вистрелить, поки ти їй не скажеш, куди саме стріляти", – розповідає Попов.

Відео дня

Він зауважив, що окремі частини мали елементи артрозвідки, але вони працювали саме на свою бригаду, а не на всіх. Також була проблема з дефіцитом людей, які можуть проаналізувати зібрану розвідкою інформацію.

"В штаті органів військового управління не було аналітичних підрозділів, їх треба було створити. Тепер в Ракетних військах і артилерії вони називаються пункти управління артилерійською розвідкою. У них розвідувальна інформація, яка надходить, конвертується у зручний вигляд. Її потрібно відсортувати, що актуально, що потрібно/не потрібно, у відповідності до задачі, умов і так далі. І люди, які роблять цю роботу, знаходяться в штаті нашої 15-ї бригади артрозвідки", – пояснює Попов. 

Хоча задум створити таку бригаду з'явився ще у 2017-му, фактично її сформували лише у 2022 році в перші тижні повномасштабного вторгнення Росії. Зараз ця бригада допомагає наводитися на ціль всім – від ракетних систем до фронтових мінометних розрахунків.

За словами Попова, проблема артилерійської розвідки до 2022 року була в тому, що старі засоби не дозволяли виявляти ворожі гармати доти, доки вони не почнуть стріляти. 

"Зараз же ми можемо виявляти його ще на етапі висування. І це насправді дуже круто, це фантастична історія. І це дуже важлива зміна. Раніше артилерійська розвідка була націлена на виявлення артилерійських засобів противника. Широкомасштабна війна показала, що цього мало. Зараз ми не обмежуємося просто гарматами противника або його засобами артрозвідки. Ми здатні виявляти повний спектр елементів бойового порядку противника на полі бої. Починаючи з засобів радіоелектронної боротьби, елементів системи протиповітряної оборони, пунктів управління, систем вогневого ураження, в які входить артилерія, живу сила противника. Словом, все, що знаходиться на полі бою", – розповідає комбриг.

За словами офіцера, артрозвідка використовує не лише безпілотники, але й інші технічні засоби. 

"Безпілотники виявляють лише частину і виконують частіше задачу уже дорозвідки, уточнення координат, здобутих іншими технічними засобами, які є у нашій частині. Тобто безпілотник летить уже для підтвердження цілі", – пояснив військовий. 

Ну думку Попова, сьогдні навіть армії країн НАТО можуть дечому повчитися у ЗСУ.

Війна в Україні: останні новини

Як писав УНІАН, на Покровському і Курахівському напрямку ситуація дуже гаряча, але тут ворога може очікувати несподіванка. Про це сказав офіцер 59 окремої мотопіхотної бригади їм. Якова Гандзюка Сергій Цехоцький. На його думку, зараз може відбуватися переломний момент війни, адже ворог втрачає багато людей у цих невпинних штурмах. 

Також ми розповідали, що на Придніпровському (лівобережжя Херсонщини) та Оріхівському (Запорізька обл.) напрямках російські окупанти поновили штурмові дії. За словами речника оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Дмитра Лиховія, росіяни також застосовують хімічні засоби, заборонені міжнародними конвенціями.

Вас також можуть зацікавити новини: