Україна ризикує програти війну, і причина - в проблемах із підтримкою Заходу / фото 28 ОМБр ім. Лицарів Зимового Походу

Американська стратегія в Україні та проблеми з допомогою Києву можуть обернутися програшем у війні. Про це пишуть у матеріалі для The Atlantic ветеран війни у Вʼєтнамі Карл Марлантес та письменник і ветеран Еліот Акерман.

Під час нещодавньої поїздки до України разом із законодавцями від Республіканської та Демократичної партій США вони відвідали руїни знищених росіянами цивільних обʼєктів, побували на передовій, де зустрілися з солдатами, які розповіли про жорстокість російської тактики. Але найбільш тривожною річчю була американська стратегія в Україні, яка надає українському народу достатньо військової допомоги, щоб не програти війну, але недостатньо для того, щоб виграти її. І ця стратегія повільно знекровлює Україну та її народ, кажуть Марлантес і Акерман.

"Ми обидва ветерани морської піхоти. Ми маємо загальний 60-річний бойовий досвід, включаючи В'єтнам, Ірак та Афганістан. Жахи війни нам не чужі. Проте ми обидва відчували глибоке занепокоєння, коли завершували нашу поїздку", – наголошують автори. 

На передовій вони зустрілися з підрозділом безпілотників 92-ї десантно-штурмової бригади. Військові мали там припарковані тактичні машини та кілька безпілотників під маскувальними сітками, щоб уникнути спостереження з повітря. Командир підрозділу на позивний "Ахіллес" провів відвідувачів демонстрацію "бойових стрільб" одного з безпілотників, і вона нагадувала "спробу продажу". І якщо ідеологічних аргументів на підтримку України було недостатньо, "Ахіллес" був готовий навести аргументи на основі цифр і потенційної віддачі від американських інвестицій.

"Якщо Сполучені Штати хочуть стримати Володимира Путіна і зупинити просування Китаю та Ірану, припустив він, то Україна пропонує вигідну угоду. Його презентація завершилася слайдом, на якому було показано, як за приблизно 100 мільйонів доларів такий підрозділ безпілотників, як його, може забезпечувати себе в польових умовах протягом цілого року, здійснюючи приблизно 5 000 смертельних ударів. Норма прибутку: один загиблий росіянин на кожні витрачені 20 000 доларів", – йдеться в матеріалі. 

Президент України Володимир Зеленський витратив багато часу, благаючи своїх союзників про зброю і дозвіл використовувати її на повну потужність. Але зараз його адміністрація благає лише про надання зброї, яка вже була обіцяна. Наразі ці затримки є наслідком протоколів Міністерства оборони США, які впливають на темпи скорочення американських запасів. Кожне з відомств зобов'язане тримати певну кількість зброї і боєприпасів у резерві на випадок війни, і їм не дозволяється опускатися нижче цих рівнів.

Автори зазначають, що американці тримають зброю в резерві саме на випадок кризи, подібної до тієї, що розгортається в Україні. За їх словами, США "повинні зробити цю зброю доступною для тих, хто буде використовувати її для нашої спільної оборони". Вони наголошують, що війна в Україні ризикує бути програною. І не тому, що росіяни перемагають, а тому що союзники України не дозволяють їй перемогти.

"Якщо ми заохочуватимемо українців до боротьби, але не дамо їм інструментів, необхідних для перемоги, історія неодмінно дійде висновку, що росіяни були не єдиними, хто скоював злочини проти України", – резюмують Марлантес і Акерман.

Війна в Україні: це варто знати

Російські окупаційні війська окупували Невське Донецької області. Крім того, за даними DeepState, ворог просунувся біля Новогродівки, Кругляківки, Водяного, у Вугледарі та Торецьку. 

Тим часом у ЗМІ підрахували, що вересень 2024 року став першим від початку повномасштабної війни РФ проти України місяцем, коли ворог випускав ударні дрони типу "шахед" кожного дня. Загалом від початку місяця по Україні випустили 1339 ударних безпілотників. 

Вас також можуть зацікавити новини: