Російська керована авіабомба / фото wikipedia.org

Російські окупанти модернізували конструкцію керованих авіаційних бомб (КАБ), тож дальність їхнього польоту збільшилася. Про це заявив військовий спеціаліст у галузі радіотехнологій Сергій "Флеш" Бескрестнов в ефірі "Київ 24".

"КАБ - це дуже потужна зброя, яку ворог активно застосовує проти нас на усіх позиціях. Зараз ми говоримо про модифікацію КАБ з бомбою вагою 500 кг. Це дуже потужний засіб, і що головне для нашого ворога, - це дуже дешевий засіб. І наші хлопці дуже потерпають від цього засобу по усіх фронтах. До цього ми бачили, як ворог застосовує КАБ на відстані 5-15 км від лінії фронту", - сказав він.

Але, за його словами, останнім часом ворог атакує об'єкти промисловості, об'єкти критичної інфраструктури на відстані, приблизно, 40-50 км від лінії фронту. 

Відео дня

"Це дуже небезпечно для нас, тому що у нас багато промислових об'єктів, військових частин, логістики розташовані в межах цієї відстані... Ворог зараз застосовує нову бомбу. До цього він застосовував бомбу модифікації М-62. Зараз - це бомба модифікації ФАБ-500Т, яка має більш оптимізовані аеродинамічні характеристики. Також ворог збільшив крила на КАБах. Це дало йому можливість планувати дистанцію на 40-50 км", - пояснив Бескрестнов.

Він також підкреслив, що військові шукають засоби, як зможуть ефективно працювати проти КАБів. 

"Вони (росіяни) знайшли проти нас цю ефективну зброю. Я дійсно вважаю, що для нас на всіх фронтах це - проблема №1. Для всієї нашої піхоти. Тобто ми втрачаємо наші позиції тільки через ці КАБи", - розповів "Флеш".

Україна матиме власні "КАБи"

Як повідомляв УНІАН, Сполучені Штати Америки передадуть Україні авіаційні бомби JSOW (Joint Stand-Off Weapon). І якщо Захід дасть "зелене світло" на удари по території РФ, можна буде говорити про певне розширення можливостей Сил оборони. 

Водночас закрити питання обстрілів українських міст КАБами за допомогою цих бомб не вдасться – ними не дістати до основних оперативних аеродромів противника, вважає авіаційний експерт Анатолій Храпчинський.

"Ми зможемо працювати по прифронтовій лінії. Але чи зможе запускати по тисячі на місяць, як робить РФ? Ні, тому що не дадуть таку кількість. Взагалі багато питань щодо цих авіабомб. Але, звичайно, як тільки дадуть "добро" на удари по російській території, можна буде говорити про певне розширення наших можливостей", – пояснив експерт.

Відомо, що одним із штатних носіїв бомб JSOW є літак F-16, який вже є на озброєнні України. Також нещодавно відбулася перевірка можливостей Mirage-2000, які також можуть отримати Повітряні сили ЗСУ. Проте поки невідомо, чи вони здатні запускати JSOW.

Вас також можуть зацікавити новини: