Ця зима може зламати українців, пише WP / колаж УНІАН, фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Через російські удари по українській енергетиці ця зима не просто буде найгіршою в сучасній історії України. Проблеми з енергопостачанням прямо позначаться на забезпеченні українських військ на передовій. Про це пише The Washington Post (WP).

Газета зазначає, що найкращий сценарій на зиму передбачає відсутність світла по 4 години на добу. Але є й значно гірші сценарії, які передбачають відключення світла по 20 годин на добу і лише по 4 години зі світлом.

Президент України Володимир Зеленський у своєму виступі перед Генеральною асамблеєю ООН у середу заявив, що Володимир Путін намагається зламати дух українців, атакуючи енергетичну інфраструктуру.

Відео дня

Ось так Путін готується до зими: сподівається помучити мільйони українців, звичайні родини, жінок, дітей, звичайні міста, звичайні села. Путін хоче залишити їх у темряві та холоді цієї зими, змусивши Україну страждати та капітулювати.

Як зазначає WP, наслідків від тривалих відключень електроенергії буде багато — від перебоїв з водопостачанням та опаленням до подальшого погіршення і так понівеченої української економіки. Але найбільшою жертвою може стати і без того підбита психіка українців, пише газета. 

"Виснаження населення має прямі військові наслідки, оскільки багато бойових підрозділів значною мірою підтримуються цивільними пожертвуваннями для придбання необхідного обладнання — підтримка, яка, ймовірно, скоротиться, коли у людей закінчаться ресурси", – йдеться у публікації.

Високопоставлений український чиновник, який говорив на умовах анонімності, висловив занепокоєння, що через енергетичні проблеми цієї зими українці можуть стати виснаженими, пригніченими та злими".

"Я найбільше боюся, що після того, як люди переживуть таку зиму, не буде жодного способу знайти консенсус серед населення", — сказав він.

Директор Київського міжнародного інституту соціології Антон Грушецький вважає, що холодні дні у темряві можуть змінити ставлення українців до війни. За його словами, зараз населення в переважній більшості проти миру з Росією "за будь-яку ціну", але опитування громадської думки свідчать про збільшення кількості людей, які готові йти на важкі компроміси заради припинення війни.

Фронт тримається на "донатах" населення 

Як писав УНІАН, українська армія утримує фронт проти переважаючих сил агресора зокрема завдяки пожертвам простих українців. За словами військових, те, що постачає держава, надходить надто повільно, тому усі оперативні потреби бойових підрозділів – від побутових речей до бойових безпілотників – доводиться купувати на донати.

Однак, якщо у перший рік повномасштабної війни українці пожертвували на армію досить багато, то вже у 2023 році обсяги пожертв значно скоротилися.

У 2024 році донатів стало ще менше, однак успішний наступ ЗСУ в Курській області спричинив потужний тимчасовий сплеск донатів.

Вас також можуть зацікавити новини: