Вибухи на арсеналі в Тверській області / скріншот

На складах у Тверській області було знищено приблизно тримісячний запас боєприпасів для російської армії. Це матиме вплив на фронті, пише The New York Times із посиланням на експертів.

Як зазначають експерти, знищення великих складів з боєприпасами в Росії має ключове значення для України, оскільки окупанти мають значну перевагу у вогневій міці. 

"Єдиний спосіб перемогти російську армію — це розгромити її матеріально-технічне забезпечення. Це знищення найважливішого компонента війни. Танки і гармати без боєприпасів не будуть стріляти і будуть просто неефективні", – заявив Сергій Кузан, голова неурядової дослідницької групи Українського центру безпеки та співробітництва.

Відео дня

Першого потужного удару цього тижня Україна завдала у середу – по арсеналу біля міста Торопець Тверської області. Голова центру військової розвідки Естонії полковник Антс Ківіселг вважає, що в результаті цієї атаки могло бути знищено 30 000 тонн снарядів, що еквівалентно приблизно 750 000 снарядів.

"Це запас боєприпасів на два-три місяці. Внаслідок цієї атаки Росія зазнала втрат у боєприпасах, і ми побачимо вплив цих втрат на фронті найближчими тижнями", – заявив він.

Масштаб російських втрат внаслідок нової атаки в ніч на суботу ще належить з’ясувати. Наприклад, відомо, що на арсеналі "Тихорецк" в Краснодарському краї, куди сьогодні "прилетіло", найімовірніше зберігалися снаряди з Північної Кореї.

Аналітики кажуть, що Тихорецький склад був важливою ланкою в забезпеченні російських військ. Він знаходиться приблизно на однаковій відстані від зони бойових дій на Донбасі та від Криму, через який боєприпаси постачаються на південний фронт.

Також залишається незрозумілим, з якого виду зброї Україна атакувала склади. Джастін Бронк, старший науковий співробітник авіації та технологій Королівського інституту об’єднаних служб, сказав, що вистачило б і малопотужного безпілотника, якщо боєприпаси зберігалися просто неба.

Але вище згаданий Сергій Кузан зауважив, що склади боєприпасів були захищені земляними валами та підземними бетонними укриттями, через що їх було важко атакувати за допомогою безпілотників.

"Для цього потрібна не просто ракета, це має бути важка ракета", — сказав він, вказавши на озброєння великої дальності, яке постачають Україні західні союзники, наприклад, британсько-французькі ракети Storm Shadow.

Принаймні публічно союзники досі забороняли Україні використовувати цю зброю в глибині Росії. 

Удари по Росії: останні новини

Як писав УНІАН, вночі СБУ та ЗСУ разом відпрацювали по арсеналу РФ у Краснодарському краї, а потім СБУ "самостійно" відпрацювала по ще одному арсеналу – у Тверській області та аеродрому Шайковка у Калузькій області.

Зокрема вражено склади зберігання артилерійських снарядів і ракет до комплексів "Іскандер" і "Точка-У". У Шайковці вражено інфраструктуру військового аеродрому, де дислокуються літаки стратегічної авіації Ту-22М.

Вас також можуть зацікавити новини: