Аналітики пояснили, що не так з підрахунками російських танків / Міноборони Російської Федерації

Раніше OSINT-аналітики підрахували, що кількість танків Т-80 у хорошому стані в Росії значно скоротилась, і такими темпами російські Т-80 на базах зберігання можуть закінчитись орієнтовно в середині 2026 року, тож окупантам доведеться робити ставку на більш масові і старіші Т-55/Т-62, та більш рідкісніші Т-90.

При цьому експерти Defense Express, аналізуючи ці підрахунки, вказують на деякі неочевидні висновки, які можна зробити з цієї інформації.

"Сама фабула, що в окупантів танки типу Т-80, котрі не були в числі масових, вичерпаються на зберіганні не раніше середини 2026 року, вже вказує на те, що можливо наявний запас озброєнь на складах армії РФ може бути більшим, аніж на 2-3 роки бойових дій із поточною інтенсивністю", – зазначають експерти.

Відео дня

Крім того, проведення підрахунків анонімними OSINT-ерами з опорою на дані з відкритих джерел може свідчити про те, що у Заходу може не бути актуальних розрахунків по "запасу міцності" армії РФ у поточній війні проти України. Або ж ці підрахунки є, але їх повнота викликає обґрунтовані сумніви, пишуть у Defence Express.

Крім того, аналітики вказують і на ще один неявний, але важливий нюанс у цих підрахунках.

Дослідники вимушені виходити із того, що актуальних даних по наявності танків на ремонт чи модернізацію на російських бронетанкових ремонтних заводах нема, і здобути їх не вдається. І це в свою чергу наштовхує на висновок, що росіяни належним чином налагодили контррозвідувальний режим на своїх БТРЗ, зазначають експерти.

Крім того, західні OSINT-ери у підрахунках оперували найбільш "ходовими" типами російських танків, такими як Т-80, Т-90 чи Т-55/Т-62, але при будь-яких подібних підрахунках з уваги випадають менш поширені типи машин, наприклад, Т-64, зауважують експерти.

"Іншими словами, наведені вище обчислення по тому, що Т-80 в росіян на зберіганні не закінчаться до 2026 року – це скоріше не про "довжину" потенціалу армії РФ, а про глибину, куди слід покращувати якість підрахунків по запасах озброєння окупантів", - підсумовують експерти.

Втрати Росії в Україні

Загалом з початку війни ЗСУ знищили вже понад 8 тисяч російських танків (19 за минулу добу).

У середині червня ЗСУ показали відео першого захопленого російського "танка-черепахи". Додаткова броня покликана зокрема пом'якшити ефект від ударів. Водночас вона збільшує вагу, знижує оглядовість і перешкоджає обертанню вежі. "Черепаший панцир" був помічений на Т-72, Т-80 і Т-62. 

Вас також можуть зацікавити новини: