Повітряним силам дійсно варто розглянути експлуатацію літаків Gripen, зазначив Храпчинський / фото ua.depositphotos.com

Україна передбачала перехід на літаки Gripen ще у 2020 році, повідомив в ефірі Radio NV авіаційний експерт Анатолій Храпчинський:

"Він (літак Gripen - УНІАН) був найбільш дешевим для переходу. І він був більш доступним щодо підготовки інфраструктури, особового складу - льотного та технічного. Також треба не забувати, що цей літак може злітати з короткої літно-посадкової смуги або навіть зі звичайної автомобільної дороги".

Храпчинський додав, що під час візії Повітряних сил у 2020 році Україна розглядала і літаки F-18, Rafale та Eurofighter. Однак, за словами експерта, на першому етапі переходу потрібно було обрати один тип літака, і ним став F-16.

Відео дня

"На перших етапах отримання авіаційної складової треба було обрати один тип літака, а потім вже можна було доповнювати. І так зараз вже відбувається. Оскільки ми бачимо наміри Франції передати Mirage. Зараз вони проходять певну підготовку для передачі", – додав Храпчинський.

За словами експерта, Повітряним силам дійсно варто розглянути експлуатацію літаків Gripen, оскільки вони можуть стати "надійним посиленням" української авіації. Разом з тим, відкритим залишиться питання, які ракети Україна зможе запускати з цих літаків, зазначив експерт.

"Оскільки Gripen - це Taurus. Поки що пан Шольц не дає нам використовувати Taurus. Хоча з огляду на те, що відбувається на лінії фронту, в прикордонних містах, ми бачимо активну роботу засобами ураження на кшталт КАБів. Тому треба посилювати нашу дипломатичну складову і тиснути на наших західних партнерів", - пояснив Храпчинський.

Літаки Gripen: що відомо

Напередодні очільник Міноборони Рустем Умєров повідомив, що Україна веде переговори із західними союзниками про отримання винищувачів Gripen і Eurofighter. За словами міністра, в недалекому майбутньому Україна отримає результати цих переговорів, про які можна буде розповісти.

На думку військового експерта Валерія Рябих, наразі Україні не варто переходити на літаки Eurofighter. Натомість Київ має зосередитися на отриманні трьох перехідних типів західних літаків - F-16, Mirage 2000 і Gripen.

Вас також можуть зацікавити новини: