Олег Жданов спрогнозував, як може розвиватися ситуація на Курщині / колаж УНІАН з фото Генштабу ЗСУ та скріншоту

ЗСУ виходять на "плато" своїх можливостей в Курській області і надалі, щоб утримувати ці території під своїм контролем, мають бути перегруповані для організації глухої оборони.

Про це військовий оглядач Олег Жданов сказав в ефірі "Київ24", коментуючи дуже динамічну ситуацію на Курщині, де населені пункти переходять "з рук в руки" вже по кілька разів.

"Росіяни зараз використовують такі ж рейдові загони, як і ми. Тому ситуація в деяких регіонах, особливо в сірій зоні, буває такою, що один загін може ходити за іншим і навпаки. Фактично бойові зіткнення відбуваються раптово, по виявленню ворога в тих місцях, де його було виявлено. І на цей час, я так розумію, скоріш за все, ми досягли чи досягаємо - виходимо на "плато" наших можливостей в Курській області. І нам, скоріш за все, треба вже міркувати про формування лінії фронту на певних ділянках, створення системи опорних пунктів для того, щоб продовжувати утримувати цю територію", - прокоментував Жданов.

Відео дня

Він додав, що, можливо, Генеральний штаб ЗСУ проведе ще оцінку конфігурації нашого плацдарму в Курській області для того, щоб уникнути слабких місць чи якихось привабливих для ворога для завдання флангових ударів і вирівняє лінію фронту для організації оборони нашими військами:

"Якщо наш Генштаб проведе правильну оцінку сил ворога і наших сил, перегрупує війська таким чином, щоб ми стали в глуху оборону на сьогодні, може навіть десь поступитися територією, і ліквідували виступи в бік противника, то ми зможемо утримувати ці території декілька місяців. За наявності сил та засобів".

Однак, якщо цього своєчасно не буде проведено, не буде здійснено перегрупування військ, тоді, на його думку, можливий навіть "хаотичний відступ" ЗСУ з території Курської області.

Коментуючи ситуацію навколо Суджі, де росіяни нібито наступають і намагаються просуватися в напрямку міста, Жданов висловив переконання, що на прямий штурм вони не підуть.

"Скоріш за все, вони будуть застосовувати тактику вклинення в міжпозиційний простір наших військ. Або тактику таку ж саму, як вони застосовують на території України - обхвату та обходу самих населених пунктів", - зазначив він.

За його словами, осіння дощова погода створить проблеми для українських військ на Курщині. Зокрема, через те, що в нас більше колісної техніки, яка в таких умовах починає грузнути, що ускладнює дії.

"А використовувати дороги з твердим покриттям - це теж проблема, бо вони знаходяться під вогневим контролем РФ. Ворог застосовує дрони, артилерію… Якщо будуть складності, то це сприятиме тому, що ми будемо завчасно виходити з цих територій для того, щоб зберегти війська, а не виконувати політичні завдання і класти там наших військових", - зазначив аналітик.

За його словами, ворог може також ще перекинути якісь резерви коштом зниження бойової активності на деяких окремих оперативних напрямках.

Триває російсько-українська війна - новини

Як повідомляв УНІАН, видання BILD пише, що ЗСУ можуть піти з Курської області у найближчі кілька тижнів.

В американському Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що українські військові зможуть протриматись на Курщині ще кілька місяців і навіть більше. В ISW зазначають, що російське командування стурбоване, що погані погодні умови восени та взимку дадуть українським силам більше часу, щоб закріпитися на своїх основних виступах та зміцнити наявні позиції.

Краще закріплені українські сили з більшими укріпленнями в Курській області, швидше за все, ще більше ускладнять зусилля Росії відтіснити ЗСУ за кордон. За інформацією від головкома Олександра Сирського, Росія наразі передислокувала до Курської області близько 50 тисяч військовослужбовців з інших оперативних напрямків.

В ISW вважають, що російське військове командування, ймовірно, хоче швидко витіснити українські сили з Курської області, щоб вивільнити бойову міць для своїх пріоритетних наступальних операцій у Донецькій області.

Вас також можуть зацікавити новини: