Українські військові сподіваються повернутися на фронт після реабілітації / фото Ковальчук Віктор

Близько 16 тисяч солдатів Збройних сил України пройшли через 13 реабілітаційних центрів, створених з 2022 року. Однак досі залишається незрозуміло, скільки солдатів було поранено з 2022 року і скільки повернулося на службу після реабілітації, пише The Washington Post. За інформацією ЗМІ, Генштаб України не відповів на запит про коментар.

Військові задаються питанням - чи зможуть вони продовжити службу. Видання розповідає, приміром, про Олександра Кельбаса, який був змушений зустрітися з рішенням, що розчаровує - його звільнили зі служби за станом здоров'я. У напруженому бою за Мар'їнку торік снайпер влучив йому в праву ногу, але Келбас зумів відповзти, чекаючи на евакуацію, під прикриттям вогню своїх товаришів.

Тепер же 42-річний чоловік працює з двома паралельними перекладинами і стоїть на гумовому куполі, що допомагає йому поліпшити рівновагу після того, як він переніс операцію у квітні, пише ЗМІ. Хоча лікарі під час консиліуму зважили його перспективи повернення в армію і вирішили, що йому потрібно піти зі служби. Журналісти заявляють, що до служби в ЗСУ він працював металургом і тепер навряд чи зможе повернутися навіть до цієї професії.

Відео дня

Інший поранений солдат, як повідомляється, любив свою роботу гранатометника, тому програма відновлення була спрямована на те, щоб він міг відновити достатню силу, щоб керувати гранатометом.

Директорка одного з таких закладів у Дніпрі Ольга Рачиба розповідає про те, що такі заклади проходять солдати з подрібненими кістками, вогнепальними пораненнями та ампутованими частинами тіла, бо вони потребують значного догляду. При цьому значна частина з них зосереджена на тому, щоб повернутися на фронт, мотивуючись необхідністю продовжувати відбивати наступ росіян або просто не підвести своїх товаришів, ідеться в матеріалі.

Спочатку фінансування реабілітаційних центрів здійснювалося за рахунок коштів, виручених на аукціоні подружжя мільярдерів, на якому було продано пурпурову мавпочку з повітряних кульок скульптора Джеффа Кунса за більш ніж 12 мільйонів доларів.

Рачиба розповіла виданню, що персонал мав певний військовий досвід лікування солдатів, які воювали на сході України до повномасштабного вторгнення Росії, але після 24 лютого сталася серія "важких і швидких уроків з великою кількістю складних поранень". Персонал був змушений йти на навчання у вихідні, щоб дізнатися більше про лікування черепно-мозкових травм, ран живота, важких інфекцій та інших серйозних поранень.

"У результаті і лікарям, і фізіотерапевтам, і ерготерапевтам довелося перенавчатися, щоб займатися реабілітацією після бойових поранень", - сказала вона.

Але тепер Рачиба не уявляє, чи зможе Україна покрити витрати на лікування глибоких поранень багатьох тисяч солдатів у наступні роки і десятиліття.

Інші новини про поранення військових

Раніше УНІАН повідомляв, що більше половини піхотинців-новобранців ЗСУ гине або отримує поранення в перші дні.

"Коли нові хлопці потрапляють на позиції, багато хто з них тікає при першому ж вибуху снаряда", - сказав заступник командира 72-ї механізованої бригади України, яка веде бої поблизу міста Вугледар.

Крім того, боєць пояснив, чому не хоче служити в ТЦК після поранення.

Вас також можуть зацікавити новини: