Метью Семсон був приголомшений війною в Україні / колаж УНІАН, фото пресслужба АЗОВ, скріншот

Американський ветеран-доброволець, учасник війни в Іраку, Афганістані та Україні заявив, що різниця між очікуваннями за попереднім військовим досвідом та реальністю, з якою снайпер морської піхоти США, доброволець Міжнародного легіону, Метью Семсон зіткнувся на війні в Україні, досить значна. В ефірі телемарафону він розкрив, чим вони відрізняються.

Перше - це відмінності між двома арміями, які стосувалися ресурсів, порівняно з тим, до чого звикли в американській армії. В американських військових є багато ресурсів і практика роботи з логістикою. 

"Але це також пов’язано з тим, що в нас є гроші, щоб мати ці ресурси. Я швидко зрозумів, що Україна робить все можливе в дуже складних умовах. Просто ситуація погана і в України немає можливостей для достатнього забезпечення всіх необхідним. Вам потрібна зброя, боєприпаси. І це те, про що президент Зеленський постійно говорить. Він чітко наголошує – просто надішліть зброю і боєприпаси. Ми самі будемо боротися. Дайте нам інструменти, щоб ми могли вести цю боротьбу", - зазначив Семсон.

Відео дня

Друге – це велика відмінність бойових дій та тактики ведення війни в Україні у порівнянні з Іраком в Афганістаном. Бої на Донеччині у Бахмуті, в яких брав участь американський доброволець, нагадували йому битву за Сталінград під час Другої Світової війни.

"В Іраку та Афганістані такого типу боїв просто не було. Навіть якщо подивитися на приклад морських піхотинців, які брали участь у зачистці таких місць як Фаллуджа (місто в Іраку – УНІАН). Вони зачищали кожну кімнату і будівлю в цьому величезному місці. Але ворог не мав танків, артилерії чи авіації. У противника були саморобні вибухові пристрої, автомати Калашнікова, але не було регулярної армії. Бої в Бахмуті були зовсім іншими, нас атакували танки, вертольоти, артилерія", - розповів він.

Більшість боїв в Україні з окопами, дронами та артилерією. В Іраку та Афганістані траншей взагалі не було, бо вони там просто непотрібні.

"Американські сили та НАТО контролювали все, що відбувалося в повітрі. Більшість наших великих операцій ми проводили вночі, тому що у ворога не було значних тепловізійних можливостей. У всіх нас були прилади нічного стеження. Коли я приїхав сюди, то побачив що майже ніхто не має таких нічних приладів. У той час ворог іноді має тепловізори, що робить нічні операції надто небезпечними. Це повністю відрізняється від західної доктрини. Згідно з якою, намагаються все робити більше вночі", - пояснив американський ветеран-доброволець.

Деякі з тактик, які американські військові використовували в Іраку та Афганістані, в Україні просто не працюють, хоча по ідеї підходять для цієї війни. 

"Тут зовсім інше поле бою", - підкреслив він. 

Війна в Україні - іноземні добровольці

Як писав УНІАН, Міжнародний легіон при ГУР МО України – це окремий спецпідрозділ Інтернаціонального легіону оборони України, який діє окремо від Українського Іноземного Легіону.

Західні добровольці, які приєдналися до ЗСУ у відбитті російської агресії, часто недооцінювали інтенсивність та запеклість цієї війни. Багатьом це коштувало життя, розповів на умовах анонімності ветеран армії США, який воював в Україні.

Іноземці, що воюють за Україну, зможуть отримати громадянство. Верховна Рада України ухвалила закон щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які беруть участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України.

Вас також можуть зацікавити новини: