Український екіпаж розповів про роботу німецького Leopard / колаж УНІАН, фото Офіс президента, скріншот

Український екіпаж розповів про німецький Leopard те, чого не знали про цей танк іноземні колеги. Про це йдеться у сюжеті Армія ТV, присвяченому сучасному танку Leopard 2.

Наразі танк є на озброєнні 33-ї окремої механізованої бригади ЗСУ. Командир екіпажу танка Андрій зазначив, що познайомилися вони з Leopard у серпні минулого року. Спочатку танк здавався екзотичним велетнем, але після навчань за кордоном екіпаж впевнено опанував керування та наразі вже вміє навіть те, чого не розповідали іноземні інструктори.

Механік-водій Олег розповів, що танк має 12-циліндоровий дизельний двигун, але в екстрених ситуаціях він може їхати і на керасині, і на бензині. Його потужність складає 1,5 тис кінських сил. Знизу танк захищений суцільною та глухою бронеплитою.  Водночас для захисту від дронів, за словами військового, танк довелося самим обладнати спеціальними конструкціями.

Відео дня

"Тут стоїть РЕБ від дронів, і з боків дороблено комулятивний захист. Це вже самі доставляли. "Мангали" зробити пробували, але тут конструкція така – і башта, і гармата. Не придумали ще конструкції, щоб вона якось складалася і можна було заїхати у посадку", – сказав механік-водій.

На запитання, наскільки складно у цьому танку поставити на місце гуслі, зауважив, що "за народним методом – не складно, а якщо по-науковому, то потрібно витратити трішки часу. За словами Олега, використовують нескладний та досить швидкий спосіб накинути гуслі. "По-народному гуслянка сама накидається на місце. Іноземці нам того не показували, вони того не знали і самі не робили", – зазначив він.

Навідник Валерій розказав, що рухому ціль можна легко переслідувати за допомогою комп’ютерної системи: "Якщо ціль рухається, я 3-6 секунд тисну кнопку  "чебурашки" (система управління баштою та гарматою танка), комп’ютер ловить і вже сам тримає ціль. Я можу від’їжджати, під’їжджати, розвертатись, але гармата буде тільки в одному напрямку (у напрямку цілі)", –підкреслив він.

Навідник повідомив, що гармату можна заряджати різними снарядами, в залежності від того, яка ціль. Він показав місце у танку, де зберігаються боєприпаси: "Це у нас  "Санта-Барбара", бо чого тільки тут нема. Тому так і називаємо. Тут є різні види снарядів. Наприклад, для піхоти – шрапнель з 1100 шаричків в одному снаряді, які розлітаються під час вибуху. Є бронебійні снаряди", – пояснив він.

За словами військового, у танку немає автоматичного заряду гармати, це робиться вручну.  Як з’ясувалось, у складі екіпажу танка люди мирних професій: енергетик, деревооброник, водій вантажівки та водій маршрутки.

Співпраця України та Німеччини

Станом на квітень ц.р. Німеччина передала ЗСУ 55 танків Leopard 1A5 та 18 Leopard 2A6. Зокрема і у червні Німеччина передала Україні великий пакет оборонної допомоги, до якого увійшли HIMARS, системи ППО і танки.

Також відомо, що німецький оборонний концерн Rheinmetall планує виробляти на заводі в Україні гібриди танків Leopard і ППО Skyranger. Прототип уже представили в Парижі на збройовій виставці Eurosatory 2024 року.

Вас також можуть зацікавити новини: