Ступак зазначив, що росіяни хочуть атакувати не будівлі самих атомних станцій, а розподільчі потужності / фото УНІАН

Знищення великих складів з ракетами та бомбами на території РФ – це один із способів завадити планам РФ нанести удари по об’єктах трьох українських АЕС напередодні зими. Про це сказав  військовий експерт, співробітник СБУ (2004-2015) Іван Ступак в ефірі Апостроф TV.

Він зауважив, що росіяни хочуть атакувати не будівлі самих атомних станцій, а розподільчі потужності – об’єкти, що передають електроенергію, яка виробляється на АЕС. 

"Вони мають на меті знищити ці потужності, а відновити їх надзвичайно складно. Можливо, але це триватиме певний період часу. І росіяни хочуть це зробити саме в зимовий період, щоб українці відчували не те що дискомфорт як в 2022, 2023 році, а шалений дискомфорт в 2024 році. Враховуючи  попередні влучання, інфраструктура вже не на стільки сильна, як це було у 22-23 роках", - зазначив Ступак. 

Відео дня

За його словами, ці об’єкти не просто знищити, бо для цього треба застосувати певний чималий ресурс засобів ураження. 

"Україна працює над тим, щоб цього не було. Або відтермінувати або суттєво зменшити шкоду від таких ударів. Що робиться? Минулий тиждень - це знищення, за різними оцінками, 2 чи 3 великих складів з цими боєприпасами – з балістикою, з крилатими ракетами, з керованими авіабомбами. Зокрема, склад в місті Торопець: фахівці нарахували загальну потужність вибуху 30 кілотон. Для порівняння, 15 кілотон – це  був тротиловий еквівалент ядерної бомби "Малюк", що була скинута в 1045 році на Японію. Україна ось таким знищенням намагається відтермінувати російські удари. Немає ракет- немає ударів, або удари "жиденькие". Бо може бути 20-30 ракет на одну ціль, а може  бути тільки 10. Таким чином Україна намагається врятувати нашу енергосистему в опалювальний сезон 24-25 років", - пояснив Ступак. 

Плани Кремля вдарити по атомній енергетиці України - що відомо

Днями очільник МЗС України Андрій Сибіга заявив, що Україна звернулась до союзників та міжнародних інституцій у зв’язку з планами Кремля ударити по об'єктах української атомної енергетики. За його інформацією, українська розвідка має дані, що ворог планує атакувати відкриті розподільні пристрої на АЕС і підстанції електропередачі, критичні для безпечної експлуатації атомної енергетики.

У Міненерго згодом наголосили, що атаки Росії на критичні для українських АЕС підстанції загрожують радіаційній безпеці всього європейського континенту. У міністерстві закликали МАГАТЕ прискорити розгортання моніторингових місій.

Учора президент України Володимир Зеленський виступив на засіданні Радбезу ООН, де інфорумвав спільноту про наміри РФ щодо ударів по об’єктах атомних електростанцій в Україні. Глава держави наголосив, якщо Росія готова так далеко зайти, це значить, що нічого не є цінним для Москви. "Цинізм РФ продовжиться, якщо їм це дозволити", – підкреслив Зеленський.

Україна вже тривалий час переконує країни-союзниці дозволити бити їхньої далекобійною зброєю вглиб РФ, щоб знищити воєнні об’єкти та зменшити військовий потенціал країни-агресорки. Наразі Україна намагається це робити зброєю власних розробок. Зокрема, на минулому тижні Сили оборони України атакували кілька великих сховищ боєприпасів ворога на території Росії. Так, був удар по 107-му арсеналу в Торопці, потім був удар по 23-му арсеналу теж у Тверській області. Також був удар по 719-й артилерійській базі в Тихорецьку.

Військовий оглядач Денис Попович зазначає, що ці удари призвели до дуже великих втрат ворога у боєприпасах. До того ж знищені арсенали гальмують логістику ворога, він змушений переорієнтовувати залізницю, транспортні шляхи, а це теж збитки.

Вас також можуть зацікавити новини: