Сили оборони знищують важливі російські об'єкти / колаж УНІАН, скріншоти

У Військово-морських силах ЗС України прокоментували ураження найбільшої кримської нафтобази у тимчасово окупованій Феодосії та удар по складу з сотнями "шахедів" у Росії на узбережжі Азовського моря.

Як зазначив речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук в етері телемарафону, нафтотермінал у Криму під удар "просився" давно:

"Місцеві окупанти мають відчувати на собі, куди вони потрапили. Мають розуміти, що все ж таки Крим - це півострів, і це насправді має значення".

Він додав, що забезпечення російського флоту від цієї нафтобази залежить не дуже критично, тому що значна частина ЧФ РФ перебазована до Новоросійська.

Що стосується ураження складу з "щахедами", то, за словами Петенчука, цей удар свідчить про небезпеку на Азові для російського флоту.

"Ми бачимо, що кожної доби ворог тероризує Україну саме цими засобами - безпілотними літальними апаратами... Це той приклад, коли набагато ефективніше бити ворога на його території… Це східне узбережжя Азовського моря, й це вчергове підтвердило, що недаремно росіяни в Азові не тримають свої кораблі", - підкреслив військовий.

Нагадаємо, 7 жовтня стало відомо, що у Феодосії тимчасово окупованого Криму палає нафтобаза. Згодом у Генштабі ЗСУ підтвердили успішне ураження морського нафтового термінала противника дронами. Нафтобаза палає, та окупанти не можуть її загасити.  

На думку капітана I рангу запасу, заступник начальника штабу ВМС ЗСУ у 2004-2020 роках Андрія Риженка, ця нафтобаза  є найбільшою в окупованому Криму. Її загальна спроможність складає 250 тис. тонн, та це пальне, яке йде як для військових російських кораблів, так і для наземних сил. 

У середу, 9 жовтня, Сили оборони України уразили базу зберігання БПЛА "шахед" біля населеного пункту Октябрський у Краснодарському краї Росії. Там зберігалося близько 400 ударних дронів.

За словами аналітика Девіда Акса, з моменту придбання перших "шахедів" в Ірані 2022 року Росія запустила понад 8 000 вибухонебезпечних безпілотників. Таким чином, ЗСУ одним ударом змогли знищити майже п'ять відсотків усіх "шахедів".

Вас також можуть зацікавити новини: