Ця авіабаза вже давно використовується як військовий аеродром  / Колаж УНІАН, фото Вікіпедія, скріншот

Сьогодні у ніч на 10 вересня, Сили оборони України успішно вдарили по російській авіабазі "Ханская", що знаходиться за понад 400 км від лінії фронту в Адигеї.

Як зазначають аналітики Defense Express, у результаті удару цілком можливо вдалось зачепити склад з боєприпасами, оскільки повідомлялося про евакуацію мешканців селища Роднікове поряд із авіабазою.

При цьому, як вказують експерти, попри те, що аеродром позиціонується як навчальна авіабаза Краснодарського авіаційного училища, насправді вона вже давно використовується як військовий аеродром. Про це свідчать публічні актуальні супутникові знімки від ESA.

Відео дня

Експерти пояснюють, що розміри російських винищувачів типу Су-30, Су-34 та Су-35 дуже сильно відрізняються від розмірів навчально-тренувальних L-39 (розмах крила 15 метрів проти 9,5 метра). Крім того, більшість російських винищувачів та фронтових бомбардувальників має блакитний камуфляж:

"На супутниковому знімку за 6 вересня на авіабазі помічено 12 таких літаків, що точно відповідає штатній чисельності ескадрильї тактичної авіації".

На авіабазі 6 вересня було 12 російських винищувачів / фото Copernicus 

Про які саме бойові літаки йде мова, сказати неможливо через малу роздільну здатність зображень, однак найближчим часом мають з'явитися якісніші супутникові знімки, які дозволять оцінити реальний масштаб ураження, додають експерти.

ЗСУ вдарили по російській авіабазі - що відомо

Як повідомляли російські ЗМІ, в ніч на 10 жовтня, безпілотники атакували військовий аеродром в Адигеї. На відео з соцмереж видно потужні спалахи на аеродромі, а також звуки вибухів.

Згідно з відкритими даними, там дислокується 272-а учбова авіаційна Полоцька орденів Суворова та Кутузова авіаційна база 2-го розряду Краснодарського вищого військового авіаційного училища льотчиків.

Як повідомив згодом очільник Центру протидії дезінформації при Раді нацбезпеки і оборони Андрій Коваленко, на аеродромі уражено склад паливно-мастильних матеріалів.

Вас також можуть зацікавити новини: