Росія мала можливість не лише підтвердити ураження української авіації, а й дізнатися рівень пошкодження літаків / скриншот

Українська система протиповітряної оборони мала збити розвідувальний дрон, яким Росія націлювала ракету на військовий аеродром у Миргороді, заявив в ефірі "Радіо NV" авіаційний експерт Валерій Романенко.

"Те, що вони дістали до Миргорода – це трішки вражає. Занадто глибоко в тилу. Адже наша ППО мала цей безпілотник збити. Хоча б виявити його, підійняти винищувачі та збити. На жаль, цього не сталося. З цієї ситуації будуть зроблені висновки і я думаю, що подібні операції повторюватися не будуть. А загалом, це велика небезпека, коли на таку відстань заходять російські безпілотники та ще й мають можливість відзняти результати удару", – сказав Романенко.

Він додав, що завдяки розвідувальному БПЛА, Росія мала можливість не лише підтвердити ураження української авіації, а й дізнатися рівень пошкодження літаків чи навіть скорегувати ще один удар. 

Відео дня

"Одна справа, коли просто стріляють по площі, а інша, коли ти маєш можливість корегувати вогонь. Тобто пустили ракету, подивилися куди попали й з безпілотника моментально внесли корективи. Там хвилин 20 треба для "Іскандера", аби змінити координати цілі. І власне корегування та фіксація результату удару – це два найбільш небезпечних моменти подібних обстрілів. І таких прецендентів надалі не має бути", – додав Романенко.

Удар по аеродрому в Миргороді: що відомо

Раніше російські ЗМІ поширювали відео атаки по аеродрому Миргород. Вони повідомляли, що завдали удару по авіабазі, внаслідок якої було уражено певну кількість літаків.

За словами колишнього речника Повітряних сил України Юрія Ігната, удар по аеродрому дійсно стався, проте втрати не такі великі, як пишуть окупанти.

За інформацією Forbes, під час удару по аеродрому Миргород Росія знищила два українських Су-27, пише Forbes. На думку журналістів, це був один із найдорожчих днів для українських ВПС від початку повномасштабного вторгнення РФ.

Тим часом Reuters відзначає, що РФ збільшила кількість обстрілів українських аеродромів на тлі новин про те, що вже найближчим часом Київ отримає від партнерів західні винищувачі F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: