Росія може вдарити по АЕС України / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, УНІАН

В Офісі президента України розповіли, як можна запобігти терористичним ударам Росії по українських атомних електростанціях (АЕС). За словами радника голови ОП Михайла Подоляка, найпріоритетнішим варіантом залишається примус, передає РБК-Україна.

Запобігання таким терористичним атакам складається з декількох складових, зазначив Подоляк:

  • публічність (відкрито заявляти про російський терор і юридично фіксувати склади злочинів);
  • посилення ППО (наполягати на суттєвому постачанні систем протиповітряної оборони та ракет до них);
  • тиск на Росію через МАГАТЕ та інші міжнародні організації, що впливають на ринок ядерних технологій.

"Але давайте тут будемо відвертими. РФ зупинить тільки примус. Тобто сила, тобто, ще раз, суттєве зростання кількості шкоди, яку Україна може завдавати на території РФ. Тобто суттєве збільшення масштабів війни на території Росії. Для цього необхідні нові відповідні інструменти", - заявив радник голови ОП.

Відео дня

За словами Подоляка, Росія розробляє плани тотального знищення української енергетики:

"Це очевидно, ми ж бачимо, що вони постійно шукають додаткові геноцидні інструменти. Я підкреслюю геноцидні, тому що це свідома дія, яка спрямована на те, щоб позбавити людей можливості використовувати електроенергію, опалення і так далі".

Загроза ударів Росії по українських АЕС

Нагадаємо, 25 вересня президент України Володимир Зеленський, виступаючи на засіданні Радбезу ООН, заявив, що Росія хоче атакувати три атомні електростанції України:

"Зараз ми входимо в третю зиму в цій війні. Росія знову намагається зруйнувати нашу енергетику. І цього разу вони навіть більш цинічні. Вони хочуть атакувати три наші атомні електростанції. У нас є ця інформація і докази. Якщо Росія готова так далеко зайти, це означає, що нічого не є цінним для Москви. Цинізм РФ продовжиться, якщо їм це дозволити".

Вас також можуть зацікавити новини: