Бондаренко змусили записувати проросійські відео, зареєструвати та вести проросійський Телеграм-канал / фото Радіо Свобода

Житель Херсонщини, який опинився у полоні росіян, розповів, як над ним по звірячому знущалися - лупцювали струмом та ґвалтували черенком від швабри. Ігор Бондаренко був затриманий у серпні 2022 року, коли намагався виїхати з окупованої Херсонщини через анексований Крим.

Він розповів "Радіо Свобода", як після затримання його у спеку відразу заштовхали в металевий контейнер, де він ледь загинув від спеки. Потім йому замотали чимось голову, та тривалий час він не знав, де перебуває.

"Мене витягли з автобуса, зняли ганчірку з голови. Переді мною була яма 2х4 метри, і ще були такі ж дві поруч, але закопані. В цій ямі лежали вже мертві люди. Переважно це були чоловіки… Мене запитали: "Хочеш до них?" Я сказав: "Ні". У мене над головою позаду пролунав постріл. Кажуть, в такі моменти перед очима все життя проходить. Ні, у мене просто в голові звучала одна фраза: "Це все!", - пригадує він.

Відео дня

Тоді російські військові розстріл зімітували, та відвезли в інше місце, де декілька днів допитували й били. Потім застосували електрошокер - лупцювали частіше в спину. Чоловік розповів:

"Перед цим запитували, чи все нормально в мене з серцем. Я не встиг навіть відповісти на це питання, і вже відчув, що таке електричний струм".

За його словами, тільки герої художніх фільмів витримують тортури струмом - у реальному житті це неможливо. Окрім того, у полоні херсонець став жертвою сексуального насилля.

"Мені в штани запускали руку, стискали статеві органи так, що я завивав, як Вітас (артист, який співає фальцетом). Наприклад, вони одного разу були п'яні, я так розумію, що вони принесли черенок від швабри й намагалися через шорти мені його впихнути в задній прохід. Коли хлинула кров, вони зупинилися", - поділився Бондаренко.

Такі тортури тривали протягом трьох днів, а від подальших знущань врятувала медична карта, яку чоловік мав при собі під час затримання. Річ у тому, що у нього - вірусний Гепатит C, та коли окупанти про це дізналися, боялися його торкатися. Один з катів промовив: "Якщо будеш зараз кров'ю плюватися, я тебе застрілю". Після цього Ігоря катували з відстані - шокером.

Бондаренко змусили записувати проросійські відео, зареєструвати та вести проросійський Телеграм-канал. За його словами, окупанти були впевнені, що їм вдалося завербувати Бондаренка, тому його відпустили.

Чоловік стверджує, що катуваннями українців керують та безпосередньо займаються переважно співробітники ФСБ РФ. Бондаренко зізнався:

"Те, що я зараз розповів, я два роки про це майже нікому не розповідав... Ще є багато того, що і вам розповісти не можу".

Чоловік каже, що після пережитих тортур досі має проблеми зі здоровʼям.

"В громадських організаціях, які займаються постраждалими від сексуального насилля кажуть, що з реабілітацією, як жінок, так і чоловіків в Україні важка ситуація, бо цільових державних програм досі немає... Поки чоловіки, які зазнали сексуального насилля звертаються симптомно до лікарів чи до психотерапевтів", - йдеться у публікації.

Також чоловік каже, що в Україні досі не урівняли в правах військових та цивільних полонених, хоча і тих, і інших катують однаково.

Катування у російському полоні

Як повідомляв УНІАН, голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белл заявила, що російські окупанти катують українських військовополонених, починаючи з перших допитів. За її словами, РФ закатувала 95% українських військовополонених у своїх в'язницях. Їх б’ють металевими палицями, жорстко б'ють струмом тощо.

Вас також можуть зацікавити новини: