Експерт зазначив, що ситуація у Вугледарі не катастрофічна / фото Генштаб ЗСУ

Таку ситуацію, яка наразі складається довкола Вугледара, декілька разів можна було побачити навколо Бахмута, тому ще зарано "ставити хрест" і казати про залишення міста. Таку думку в ефірі "Радіо Свобода" висловив Павло Нарожний, військовий експерт, засновник благодійної організації "Реактивна пошта".

На запитання щодо прогнозів щодо того, що Збройні сили України начебто можуть відійти від Селидового, Торецька та Вугледара, Нарожний зауважив, що до такого сценарію потрібно бути готовими.

"Тому що ворог нас переважає в кількості особового складу, у використанні авіації, в артилерії. Але ми все ж таки знаходимося в обороні. Тобто, тій стороні, яка обороняється, - їй трішки легше, ніж тій, яка атакує. Остання зазнає набагато більше втрат, і так далі", - сказав він.

Відео дня

За словами Нарожного, окупанти застосовують свою стандартну тактику: коли вони не можуть пройти "в лоб", вони обходяться місто з флангів.

"Зараз така ситуація є і в Торецьку, і Вугледар, так далі. Але казати, що зараз вже така катастрофічна ситуація, що прямо зараз треба відводити, - я б так не сказав. Ми таку ситуацію декілька разів бачили і навколо Бахмута. Коли його штурмували, коли казали: "Все, вже там замкнули фланг", і коли наші війська контратакували і відкидали ворога, і покращували своє становище, і Бахмут після цього ще місяцями тримався", - зауважив військовий експерт.

Крім того, додав він, до уваги брати потрібно і географічне розташування Вугледара.

"Вугледар - це декілька кварталів дев’ятиповерхових, які знаходяться просто в чистому полі, в степу. Він знаходиться на панівній висоті. Навколо нього земля, яка є, - це чорноземи доволі глибокі… Це означає те, що техніка може просуватися тільки вздовж доріг. А доріг там тільки дві. І ці дороги сходяться, на перехресті двох доріг знаходиться сам Вугледар. Це означає, що ворогу обійти буде дуже непросто", - сказав Нарожний.

Так, підкреслив він, "ставити хрест" зараз на Вугледарі і казати, що потрібно відводити гарнізон, - "дуже й дуже рано".

Вугледар - яка ситуація в місті

Як повідомляв УНІАН, раніше голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко, висловив думку, що українські війська змушені будуть відійти з Вугледара у разі загрози для особового складу, і в тому випадку, якщо місто буде настільки розбитим, що там не вдасться укріпитися та продовжувати бій.

За його словами, Вугледар зараз не перебуває навіть в оперативному оточенні. Тимочко зазначає, що бої навколо міста і бої за місто дуже жорсткі, але варто розрізняти оточення і бої по флангах.

Вас також можуть зацікавити новини: