Експерт відповів, яку територію захоплюють росіяни на Донбасі / колаж УНІАН, фото 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців

На Донбасі російські загарбники захоплюють села з 10 хат, де вже 15 років ніхто не живе. Про це ветеран російсько-української війни, майор запасу Олексій Гетьман сказав в ефірі на Radio NV.

Гетьман розповів про ситуацію на Донеччині і про найбільш загрозливі ділянки бойових дій. Зокрема, мета російських загарбників полягає у захопленні Покровська. Ворог підійшов майже впритул до міста. За різними оцінками, окупанти перебувають від 7 до 10 км від Покровська.

"Далі він був зупинений і вже безпосередньо ніякого просування на місто Покровськ вже не відбувалося. Були бої, перемінні успіхи, позиції змінювалися, але, за великим рахунком, просування не було", - сказав Гетьман.

Відео дня

За його словами, ворог спробував оточити Покровськ з флангів. З півночі - це Торецький напрямок, а з півдня - Курахівський.

"Особливо він активним був на Курахівському напрямку. По-перше, щоби вирівняти лінію фронту, бо Покровський виступ для росіян вийшов таким, що можна було очікувати (українських) ударів з флангу, і тоді відрізати взагалі угрупування, яке тоді підійшло майже впритул до міста Покровськ", - відзначив Гетьман.

Разом з тим, дані на півдні розташовується ділянка бойових дій біля Селидового.

"Там теж була спроба оточити це місто, битись в лоб. Росіяни самі розуміють, наскільки це важко і які великі це втрати, тому вони намагались його точити", - сказав Гетьман.

Він додав, схоже, що Національна гвардія України біля Селидового призупинила наступальні дії ворога і наразі ведуться бої за це місто.

Гетьман зазначив, що Силам оборони України необхідна додаткова зброя і поповнення особового складу.

Водночас, він прокоментував інформацію видання Bild про захоплення росіянами багатьох населених пунктів в районі Селидового.

"Особисто я та багато моїх знайомих з часів АТО та під час повномаштабної війни були у тих місцях на Луганщині і Донеччині, і там були такі невеличкі населені пункти, у яких навіть таблички не було... стоїть там 3, 4 чи 10 хат. У них, можливо вже ніхто й не мешкав і не мешкає давно в цих населених пунктах. Але юридично вони існують. І коли ми говоримо про бойові дії і кажемо, що там ворогу вдалося захопити або нам звільнити населені пункти, то складається враження, що це велика кількість міст і якісь серйозні дії", - зазначив Гетьман.

При цьому, за його словами, що буває так, що ці населені пункти складаються з п'яти хат, в яких 15 років ніхто не живе.

"Кожен день в новинах, що захопили 3-4 населених пунктів... Знаєте, ділянка фронту там декілька десятків, а площа там не така велика, а населених пунктів там, таке враження, десятки чи сотні. Ще раз, не переважна більшість, але велика кількість цих населених пунктів існують не фактично, а юридично. Вони прописані на мапі. Там давно вже нікого немає", - сказав Гетьман.

Війна в Україні - останні новини з фронту

Раніше, 14 жовтня, оглядач видання BILD Юліан Рьопке повідомив, що Силам оборони України вдалося зупинити просування російських окупантів у районі міста Селидове Донецької області. Водночас, аналітик зазначав, що багато населених пунктів навколо Селидового вже окуповані росіянами.

Вас також можуть зацікавити новини: