Ізраїльська система раннього оповіщення вже передана Україні / ua.depositphotos.com

Про те, що Ізраїль передасть Україні унікальну систему оповіщення про ракетні атаки, стало відомо ще на початку минулого року, однак ця система досі не запрацювала в Україні. Водночас посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський в інтерв’ю Zn.ua, коментуючи цю ситуацію, заявив, що його країна вже передала цю систему, і справа лише за Україною:

"Запитання до України, а не до нас. Усе, що ми обіцяли, ми виконали. Тому зверніться до ваших структур, які займаються впровадженням ізраїльської системи".

Він зазначив, що, за інформацією ізраїльських військових, що працювали над цією системою, Ізраїль "передав Україні все, що мав передати".

Відео дня

 Як додав Бродський, це був досить тривалий процес, який розтягнувся на багато місяців, огднак з ізраїльського боку він завершився.

Система оповіщення від Ізраїлю

У 2023 році стало відомо, що Ізраїль допоможе Україні з розробкою "розумної" системи оповіщення про повітряні ракетні і дронові атаки. Також повідомлялося, що у Києві в травні 2023 року мали пройти випробування цієї системи. Планувалось, що у разі успішних випробувань, система повноцінно запрацює вже влітку.

Зазначалось, що система буде підключатися до української радіолокаційної системи і таким чином може швидше і точніше надсилати сигнали сповіщень на мобільні телефони громадян і вмикати звукові сигнали тільки в місцях, куди можуть влучити ракети. Крім цього, через мобільний застосунок система сповіщатиме людей, скільки часу вони мають, аби сховатися в укриття. 

Вас також можуть зацікавити новини: