Мобільним групам стане складніше боротися з "шахедами" / фото Західне теруправління Нацгвардії

Сили оборони України повинні готуватися до того, що ворог випускатиме більше безпілотників типу "шахед", і їх, ймовірно, складніше буде збивати.

Про це заявив аналітик, авіаексперт Костянтин Криволап в ефірі Radio NV. "Приблизно в жовтні 2023 році росіяни повинні були перейти на повне виробництво "шахедів", і до травня 2025 року виготовити 6 тис. І тоді у них темп виробництва мав бути на рівні 250 "шахедів" в місяць. Але ми бачимо дуже серйозне зростання цієї кількості", - сказав він.

За його словами, завод в Іжевську стає центром розвитку виробництва дронів.

Відео дня

"Це підприємство випускає ЗРК "Тор", займається системами наведення БУКа, модернізує БУК, має своє виробництво композиційних матеріалів, тубуси та контейнери для ракет. Тобто досить серйозне та фахове підприємство... Вони провели випробування, і думаю, підбирали найбільш дешеву комплектацію, щоб виконувати ті завдання, які зараз ставить Міноборони. Це підвищення спроможності боротьби з засобами РЕБ, щоб з'явилися додаткові лінії зв'язку, щоб можна було "шахед" використовувати в якості розвідника. Ці повідомленні про Старлінк (на "шахеді") саме про це. І (поставлено завдання) збільшити бойову частину. Вони не намагаються зробити його дальність на 3-5 тис. км, розуміють, що 1,5-2 тис км вистачає", - пояснив експерт.

Криволап зазначив, що до цього ми повинні готуватися - "шахеди" стануть більшою проблемою", їх складніше буде збити.

"Вони вчаться, розвиваються. Нам потрібно розуміти це і переозброювати наші мобільні вогневі групи або більшим серйозним ЗРК, або артилерійсько-стрілецькими засобами... Та кількість "шахедів", яка була в вересні (понад 1300 було випущено), можливо, була і мінімальна. Не буду дуже здивований, якщо в жовтні ми будемо мати більшу кількість. Тому що "шахед" це дуже простий виріб, його потрібно ставити на серію. А саме завод в Іжевську здатен випускати серійну продукцію в великій кількості", - розповів експерт.

Скільки "шахедів" використовує Росія

Вересень 2024 року став першим від початку повномасштабної війни РФ проти України місяцем, коли ворог випускав ударні дрони типу "шахед" кожного дня. 

Всього у вересні противник випустив по Україні 1339 ударних безпілотників. З цього числа 1107 дронів було збито, певну частину подавлено за допомогою засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ).

У середньому росіяни запускали по 44 "шахеди" щодня. Найбільше ударних БПЛА окупанти запустили 14 вересня — 72. 

Вас також можуть зацікавити новини: