Коваленко розповів про ситуацію в Селидовому / колаж УНІАН

Окупанти після двох місяців безуспішних атак передмістя Селидового, змогли прорватися в міську забудову і командування, бачачи таку перспективу, буквально засипає місто живою силою.

На це звернув увагу в аналізі ситуації військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. Він підкреслив, що саме Селидове є основною перепоною для ворога в питанні відновлення наступу на Покровськ.

Коваленко зазначив, що наразі на Покровському напрямку окупанти сконцентрували понад 70 тис. чоловік зі складу двох груп військ ГВ "Південь" та ГВ "Центр". Ці сили мають на озброєнні понад 300 ОБТ, понад 700 ББМ, і понад тисячу одиниць ствольної та реактивної артилерії.

Відео дня

"На перший погляд здається, що величезна кількість техніки, але з урахуванням загальної кількості угруповання понад 70 тис. тіл, хочу зазначити, що така комплектація ОБТ просто критично неповна. Дефіцит по танках, наприклад - понад 60% від штатної комплектації, дефіцит по ББМ - 75%. Єдине, що більш-менш відповідає штатній комплектації, так це артилерія, яка і працює нон-стоп", - оцінив Коваленко.

За його даними, у резерві у цього угруповання перебуває до 15 тис. осіб із технікою у вигляді сотні ОБТ, понад 200 ББМ і до 200 одиниць ствольної та реактивної артилерії.

"Саме тому по Селидовому переважно й задіяно піхоту та артилерію, з мінімізацією застосування механізованої компоненти, на відміну, наприклад, від Курахівського напрямку", - пояснив аналітик.

Він зазначив, що наразі окупанти контролюють у Селидовому весь східний приватний сектор, як на північній, так і південній стороні міста. У південній частині міста ворогу вдалося встановити контроль над мікрорайоном "Південний", і основні бойові дії ведуться вулицями Центральна та Берегова, впираючись у канал. Завдання ворога вийти за канал і просунутися до Вишневого, де окупанти, рухаючись уздовж залізничних колій, уперлися в станцію "Селидівка". Проте це дає змогу росіянам контролювати логістику вулицею Центральна, що робить можливість постачання або відходу з Селидового для ЗСУ на Вишневе неможливим.

У північній частині Селидового окупанти вперлися в мікрорайон "Сонячний", де в багатоповерховій забудові точаться запеклі бої, між вулицями Нагірна і Гоголя. "Основні напрямки просочування для окупантів - це вулиці Михайлівська і Солона з використанням провулків для переміщення піхоти", - зазначив Коваленко і додав, що основна логістика вулицею Козацькою залишається під повним контролем ЗСУ.

"В умовах, що складаються, і з урахуванням задіяних росіянами ресурсів, а також уже досягнутих ними результатів у самому місті, слід розуміти, що основна його функція - це гальмування просування російського угруповання і вимотування його, за допомогою виснаження наявного ресурсу. За кількістю наявної на озброєнні в угруповання техніки, можна констатувати значні втрати і складності відновлення ОВТ, внаслідок чого по Селидовому і працюють численні піхотні сили", - розповів аналітик.

"Випробовувати якихось ілюзій, що до міста не варто, а ось, що до його значення в питанні вимотування ворога це зовсім інший момент. Адже саме Селидове понад два місяці тому стало перешкодою на шляху окупантів на Покровськ і продовжує такою залишатися, знижуючи потенціал двох груп військ, які досі так і не спромоглися сформувати умов для другої хвилі наступу на важливий логістичний вузол у регіоні", - підсумував аналітик.

Ситуація на Покровському напрямку

Ворожа піхота просочується в місто Селидове зі східних околиць, але ЗСУ тримають оборону.

У Національній гвардії зазначили, що Сили оборони вибивають росіян, не даючи їм закріплюватися в місті, встановлювати спостережні чи вогневі позиції.

Вас також можуть зацікавити новини: