РФ вивела на бойове чергування ракетний комплекс Ярс - Жданов оцінив загрозу / фото ua.depositphotos.com

Росія вивела на бойове чергування ракетний комплекс "Ярс". Однак імовірність застосування цих комплексів у війні проти України практично нульова, вважає військовий експерт Олег Жданов.

Як він пояснив у коментарі "Фокусу", "Ярс" – це міжконтинентальна ракета, призначена для доставки ядерних боєзарядів. Дальність пуску становить до 16 тисяч кілометрів.

За словами експерта, є два типи таких комплексів – шахтний і мобільний. І обидва перебувають на бойовому чергуванні.

Відео дня

"РФ використовує ракету як залякування Заходу щодо ядерної зброї. І вони підсвічують ці події як демонстрацію того, що ставлять на бойове чергування "Ярс". Путін хоче продемонструвати Заходу, що у нього є ядерна зброя. Пам'ятаєте, як казав Лавров, що ядерна держава не може програти в Україні. Ось вони це і роблять", – каже Жданов.

Експерт вважає, що ймовірність застосування цього комплексу росіянами фактично нульова. При цьому точно невідомо, чому РФ вивела його на бойове чергування. Не виключено, що йдеться про чергові навчання, перевірку боєздатності або зміну бойового чергування.

Російський комплекс "Ярс": це варто знати

Ракетний комплекс "Ярс" (РС-24) – це російський мобільний і шахтний міжконтинентальний балістичний ракетний комплекс. Він був прийнятий на озброєння у 2009 році.

РС-24 розроблений Московським інститутом теплотехніки і призначений для заміни старіших систем, таких як "Тополь". Цей комплекс є однією з основ стратегічних ядерних сил РФ.

Основні характеристики РС-24:

Тип ракети: твердопаливна міжконтинентальна балістична ракета (МБР).

Максимальна дальність: до 12 000 км.

Вага: близько 46 тонн.

Довжина ракети: близько 22,5 метрів.

Наразі ракетний комплекс "Ярс" не застосовувався росіянами в бойових умовах. Всі його випробування проводилися виключно в навчальних і демонстраційних цілях.

Вас також можуть зацікавити новини: