На думку Маломужа, другий сценарій - відхід ЗСУ з самого Вугледару / колаж УНІАН, фото instagram.com/libkos, УНІАН

Генерал армії України Микола Маломуж вважає, що ЗСУ оцінюють загрози щодо ситуації у Вугледарі і розглядають два сценарії подальших дій.

Він нагадав, що місто є дійсно важливим логістичним і оборонним центром, який має тактичне значення для наших перспектив.

"Це стосується як можливого наступу ворога в напрямку Донбасу, так і утримання логістичного шляху для забезпечення угрупувань Донеччини та Запоріжжя. Це альтернативний шлях Кримському, у випадку знищення Кримського мосту і паромних переправ. Він може бути одним з альтернативних, поряд із тим, який йде з Маріуполя на Токмак, тобто безпосередньо через Запорізьку область", - сказав Маломуж в етері телеканалу "Еспресо".

Відео дня

За його словами, саме тому ворог ставить завдання з захоплення цього центру, щоб зайти з флангів до Покровська, а далі замикаючи наше угрупування у Вугледарі та в ряді інших військових частин, просуватись по Донецькій області. Він додав:

"Але ми маємо інформацію про його стратегію. Зрозуміло, що він намагається зараз оточити нашу 72-гу бригаду і ряд підрозділів у Вугледарі".

Маломуж зазначив, що ЗСУ мають укріплені позиції та висоти на цьому напрямку, які дають переваги, але ворог має кількісну і вогневу перевагу.

"Це надзвичайно складна ситуація, тому противник поступово просувається в плані охоплення Вугледару. Але якщо говорити про перспективи, то ми оцінюємо ці загрози та розглядаємо два сценарії. Перший і головний, який розглядає командування, це завдавати ударів з флангів ворогу, який заходить з різних сторін Вугледару. Це може дуже ефективно знецінити його перспективу. Це той формат, який забезпечить ЗСУ розблокування можливостей дій ворога, оточення Вугледару", - пояснив генерал.

На його думку, другий сценарій - відхід ЗСУ з самого Вугледару, якщо не буде змоги згрупувати достатню кількість вогневих засобів і сил. Генерал сказав:

"Це крайній варіант, який передбачає тримати позиції, знищувати резерви ворога і продовжувати захисні позиції на нових секторах оборони за Вугледаром. Це інженерні укріпрайони, які забезпечать захист на нових позиціях для підтягнутих підрозділів, і тих що вийдуть з оточеного Вугледару".

При цьому він наголосив, що це другий сценарій.

"Поки ми розглядаємо, що Вугледар стоїть, ми готові до операції. Командування не розкриває суть операції, і це правильно. Можливо, буде неочікуване рішення для ворога в цьому секторі. Сподіваємося, що утримаємо позиції та зможемо нанести контрудари по ворожих силах, які наступають", - додав він.

Ситуація в Вугледарі - прогнози експертів

У DeepState вважають, що втрата Вугледара є питанням кількох днів або тижнів. Військовий експерт, колишній речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов погодився з таким прогнозом.

На його думку, голова проблема не у місті, а в клешнях російського напівоточення, які все більше стискаються. Ворог перекриває Силам оборони ключові логістичні маршрути, якими забезпечується гарнізон у Вугледарі.

Вас також можуть зацікавити новини: