Росія вигадала, як ставити ЗРК "Тор" на десантному кораблі проекту 11711 "Петр Моргунов" / фото wikipedia.org

Російська Федерація почала прикручувати свої сухопутні зенітно-ракетні комплекси "ТОР" до палуб десантних кораблів ланцюгами. Це і є те саме "покращення" протиповітряної оборони, про яке повідомляли пропагандистські ЗМІ ворога у 2023 році.

Зокрема, Росія "рекламувала" встановлення "автономного бойового модуля зенітного ракетного комплексу "Тор-М2КМ" на свої десантні кораблі. Але це не є "іноваційним" рішенням з боку країни-агресора, підкреслюють аналітики Defence Express.

Влітку 2022 року такий метод "ланцюга" вже простежувався, коли Росія намагалася захистити "ТОРами" кораблі проекту 22160. Але тепер країна-агресор масштабувала цю ідею і намагається облаштувати цими комплексами угрупування десантних сил ВМФ РФ у Чорному морі.

Відео дня

Аналітики підкреслюють, що просто взяти й поставити "Тор" на палубу десантного корабля не так просто. Скоріш за все, Росія спробувала створити подібний захист лише на найбільших одиницях флоту.

"Єдиним безпроблемним варіантом є лише його розміщення на новому великому десантному кораблі проєкту 11711 "Петр Моргунов", - вважає Defence Express.

Це судно входить до угрупування кораблів Північного флоту РФ й базується в акваторії Чорного моря з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Палуба "Петра Моргунова" обладнана на кормі вертольотним майданчиком, який дозволяє РФ "легко" поставити на кораблі згаданий сухопутний ЗРК.

Водночас навіть "успіх" в облаштуванні цього захисту досить спірний з точки зору захисту протиповітряної оборони. Defence Express зазначає, що при відповідному розміщенні "ТОРа" його радіус пострілів обмежуватиметься надбудовою корабля. Тобто збити з ЗРК цілі, які наближаються з носової частини корабля, на практиці неможливо.

У разі, якщо Росія спробує облаштувати ще один поширений тип суден-десантників (кораблі проекту 775) ЗРК "ТОР", їх також можна буде розмістити лише з носової частини. "Не виключено, що ціною пускових установок "Град", - акцентують аналітики.

А на інших, більш застарілих кораблях, розмістити ЗРК "ТОР" взагалі неможливо. Тому такі проекти кораблів, як 1171 "Тапир", Росія точно не зможе захистити подібними методами. 

У своїй аналітиці Defence Express акцентує, що прагнення Росії встановити "ТОРи" на найбільших десантних кораблях може свідчити про підготовку окупантів до висадки десанту на узбережжях України. Об'єктивно, ЗСУ можуть дотягнутися ракетами Shadow/SCALP лише до тих кораблів РФ, які знаходяться у портах, а не серед моря. 

"Але там вони прикриті наземними засобами ППО й додатковий "Тор" на самому кораблі об'єктивно складніше рішення, ніж той самий ЗРК просто на пірсі. Таким чином, з одного боку, намір встановити на ВДК "Тори" може бути елементом підготовки РФ до спроби використати великі десантні кораблі для своєї головної задачі - висадки десанту", - йдеться в матеріалі. 

Втілення цього плану якраз вимагає від Росії посилення захисту від протикорабельних ракет за умови, що ЗСУ мають необхідні берегові ракетні комплекси для ударів по ворогу.

Росія має критичні втрати щодо ЗРК "Тор"

Ще в березні 2023 року стало відомо, що у Росії склалася не найкраща ситуація з наявністю засобів протиповітряної оборони, зокрема, із сухопутними ЗРК "ТОР-М2"

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко акцентував, що ворог має критичні втрати у цій техніці у порівнянні з вереснем 2022 року. На той час Україна знищила за підтвердженими втратами РФ близько 25 таких комплексів, а за неофіційними - рахунок складав 40 одиниць.

Однак станом на поточний час втрати ворога значно збільшилися. Армія України регулярно показує, як знищує черговий "Тор". Зокрема, про це звітував Генштаб 18 жовтня. 

Вас також можуть зацікавити новини: