Мусієнко припустив, навіщо росіяни вивели на бойове чергування комплекс "Ярс" / колаж УНІАН, скріншоти з відео

У Росії вивели на бойове чергування ракетний комплекс "Ярс". Це одне з тих озброєнь, якими РФ активно залякує західні країни – особливо після повномасштабного вторгнення в Україну, каже керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

"Вони вже виводили цей комплекс у 2022 році, у 2023 році. У 2022 році вони його показували на параді, у 2023-му теж виводили. Чому зараз вивели? Тому що має відбуватися "Рамштайн", під час якого, зокрема, буде обговорюватися рішення про можливість України бити вглиб російської території", – сказав експерт у коментарі "Фокусу".

За його словами, такий крок може бути способом шантажувати Захід потенційною загрозою застосування ядерної зброї. Він підкреслив, що цей комплекс створений для завдання міжконтинентальних ударів – тобто більше по США або Канаді.

Відео дня

"Але, звичайно, що це буде продемонстровано так, що потенційно може бути застосовано проти України. Хоча, знову ж таки, це, скажімо так, більше для того, щоб залякувати Захід", – продовжив Мусієнко.

Експерт вважає, що ймовірність застосування цього озброєння росіянами зараз не є високою. Однак якби РФ таки застосувала його, це означало б можливість втягування західних країн у війну.

"Не думаю, що на сьогоднішній день це найбільш бажаний сценарій того, щоб по Росії завдали ядерного удару. Тому я думаю, що зараз це такий механізм, спосіб ескалації і залякування", – резюмував Олександр Мусієнко.

Виведення комплексу "Ярс" на чергування

Ракетний комплекс "Ярс" (РС-24), який росіяни вивели на чергування, – це мобільний і шахтний міжконтинентальний балістичний ракетний комплекс. Він був прийнятий на озброєння у 2009 році.

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що ймовірність застосування цього комплексу росіянами фактично нульова. За його словами, диктатор Путін хоче продемонструвати Заходу, що у нього є ядерна зброя.

Вас також можуть зацікавити новини: